William Bright

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

William Bright (13. elokuuta 1928 Oxnard, Kalifornia15. lokakuuta 2006 Louisville, Colorado) oli yhdysvaltalainen kielitieteilijä, joka erikoistui Yhdysvaltojen alkuperäiskieliin ja Etelä-Aasian kieliin sekä kuvailevaan kielitieteeseen.

Bright suoritti alemman korkeakoulututkinnon kielitieteessä 1949 ja tohtorin tutkinnon samalla alalla 1955, kummatkin Kalifornian Yliopistossa Berkeleyssä. Hän oli kielitieteen ja antropologian professori UCLA:lla vuodesta 1959 vuoteen 1988 saakka. Tämän jälkeen hän siirtyi Coloradon Yliopistoon Boulderiin, jonne hän jäi kuolemaansa saakka. Bright oli Kalifornian intiaanikielten ja kulttuurien asiantuntija ja erityisen tunnettu hänen työstään karuk-kielen parissa, jota puhutaan Luoteis-Kaliforniassa. Hänestä tehtiin ensimmäisenä ulkopuolisena henkilönä karuk-heimon kunniajäsen kunnianosoituksena hänen ponnisteluistaan dokumentoida ja säilyttää heimon kieli, mikä taas johti kielen elvyttämiseen. Bright tunnettiin myös hänen tutkimustyöstään nahuatl-, kaqchikel-, luiseño-, ute-, wishram- ja yorok-intiaanikielen sekä Etelä-Aasian lushai-, kannada- tamili- ja tumu-kielten saralla.

Bright oli Yhdysvaltain kielitiedeyhteisön tuottaman Language-lehden toimittaja vuodesta 1966 vuoteen 1988 ja Language in Society -lehden toimittaja vuodesta 1993 vuoteen 1999. Bright oli Written Language and Literacy -lehden perustajajäsen ja toimittaja vuodesta 1997 vuoteen 2003. Hän toimi Yhdysvaltain kielitiedeyhteisön presidenttinä vuonna 1989.

Hän oli kirjailija Susie Brightin isä. Myöhemmällä iällään Bright avioitui Lisa Mennin kanssa. Bright kuoli aivokasvaimeen.

  • Native American Placenames of the United States (University of Oklahoma, 2004)
  • 1,500 California Place Names: Their Origin and Meaning (University of California, 1998)
  • A Coyote Reader (University of California, 1993)
  • Language variation in South Asia (Oxford University Press, 1990)
  • American Indian Linguistics and Literature (Mouton, 1984)
  • Discovered tongues: Poems by linguists (Editor, Corvine Press, 1983)
  • Haiku journey: To the North Coast (Copper Canyon Press, 1983)
  • Bibliography of the languages of Native California, including closely related languages of adjacent areas (Scarecrow Press, 1982)