Wilhelm Blasius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
August Wilhelm Heinrich Blasius.

August Wilhelm Heinrich Blasius (5. heinäkuuta 1845 Braunschweig - 31. toukokuuta 1912 Braunschweig) oli saksalainen lintutieteilijä.

Wilhelm Blasiuksen isä oli lintutieteilijä Johann Heinrich Blasius ja samoin hänen veljensä Rudolf Heinrich Paul Blasius (1842-1907). Hän opiskeli lääketiedettä Würzburgissa, Göttingenissä ja Zürichissä, ja valmistui lääketieteen tohtoriksi 1868. Vuosina 1869 ja 1870 hän toimi opettajana Würzburgin yliopistossa. Saksan ja Ranskan välisessä sodassa 1870–1871 hän toimi sotilaslääkärinä ja sai ansioistaan rautaristin.

Vuonna 1871 Wilhelm Blasius peri isänsä viran Braunschweigin museon ja kasvitieteellisen puutarhan johtajana. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin Braunschweigin teknillisen yliopiston eläin- ja kasvitieteiden professoriksi. Hänen tärkein kirjoituksensa oli siivetönruokin (Alca impennis) lajimonografia Neue Naumannn-julkaisussa. Blasius perehtyi myös arkeologiaan ja paleontologiaan. Hän oli sekä American Ornithologists' Unionin että British Ornithologists' Unionin kirjeenvaihtajajäsen ja toimi pitkään Saksan lintutieteellisen yhdistyksen johtoelimissä. 1892 Padovan yliopisto nimitti hänet kunniatohtoriksi.

Wilhelm Blasius perehtyi etenkin Kaakkois-Aasian linnustoon. Hän nimesi linnuista ainakin palawaninviirikaijan (Prioniturus platenae) ja celebesinluhtakanan (Aramidopsis plateni).[1]

Kirjoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Beiträge zur Kenntniss der Vogelfauna von Borneo, 1881 (Adolph Nehrkornin kanssa) - Kontribuutio tietämykseen Borneon linnuista.
  • Dr. Platen's ornithologische Sammlungen aus Amboina, 1882 (Adolf Nehrkornin kanssa) - Carl Constantin Platenin ornitologinen kokoelma Ambon saarelta.
  • Über die letzten Vorkommnisse des Riesen-Alks (Alca impennis), 1883 - Siivetönruokin (Alca impennis) viimeisistä ajoista.
  • Ueber einige Vögel von Cochabamba in Bolivia, 1885 - Linnuista Cochabambassa, Boliviassa.
  • Beiträge zur Kenntniss der Vogelfauna von Celebes, 1885 - Kontribuutio tietämykseen Celebesin linnuista.
  • Die Vögel von Gross-Sanghir, 1888 - Sangirin saaren linnut.
  • Die anthropologische litteratur Braunschweigs und der nachbargebiete, 1900 - Antropologinen kirjallisuus Braunschweigissä ja lähialueilla.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. Google Search (publications)
  3. WorldCat Search (publications)