Wikiprojekti:Tyttöjen päivä 2020

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tyttöjen päivä 2020 on Wikipedia-projekti, joka alkaa onlinetyöpajalla torstaina 24.9.2020. Projektin toteuttaa lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi yhteistyössä kirjailija ja toimittaja Maria Petterssonin sekä Wikimedia Suomen kanssa. Tavoitteena on luoda 20 uutta Wikipedia-artikkelia merkittävistä tytöistä ja naisista tyttöjen päivään 11.10.2020 mennessä.

Tietoa onlinetyöpajasta 24.9.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auta meitä lisäämään internetin tasa-arvoa! Tiesitkö, että vuonna 2019 Wikipedian henkilöartikkeleista vain 18 % koski tyttöjä tai naisia? Tai että vain joka kymmenes Wikipedia-artikkeli oli oli tytön tai naisen kirjoittama?

Kirjailija Maria Pettersonin johdolla sukellamme tähän ongelmaan ja sen ratkaisuihin: opettelemme yhdessä, kuinka voimme luoda Wikipedia-artikkeleita ja tuottaa tietoa. Tyttöjen päivään 11.10. mennessä pyrimme luomaan 20 uutta artikkelia merkittävistä tytöistä tai naisista!

Työpajan sisältö:

  • Tietokirjailija Maria Petterson (Historian jännät naiset) kertoo internetin sukupuolittuneisuudesta ja unohdetuista äänistä
  • Wikimedian edustaja kertoo tasa-arvoisen tiedon ja sisältötuotannon merkityksestä
  • Opettelemme yhdessä luomaan Wikipedia-artikkelin ja saat tukea artikkelin kirjoittamiseen!

Webinaari on avoin kaikille kiinnostuneille eikä osallistuminen sido artikkelin kirjoittamiseen. Voit tulla tutustumaan, olisiko tämä tapa sinulle innostava tapa toimia tasa-arvon puolesta. Voit pohtia etukäteen inspiroivia tyttöjä tai naisia, tai valita valmiista ehdotuksista.

Työpaja järjestetään verkossa, Microsoft Teamsin ohjelmistolla. Ilmoittautuminen työpajaan sulkeutuu 20.9. ja lähetämme sulkeutumisen jälkeen ilmoittautuneille osallistujakirjeen, josta saat lisätietoa sekä ohjeet osallistumiseen. Suosittelemme jo nyt ideoimaan, kenestä haluat artikkelin tuottaa ja keräämään tekstiä artikkeliasi varten!

Ilmoittautua voi 20.9. saakka täällä.

Ohjeita osallistujille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kun olet ilmoittautunut tapahtumaan, saat erillisen infokirjeen sähköpostiisi.
Yleistä
Keräämme esimerkkejä merkittävistä tytöistä ja naisista tänne, mutta voit kirjoittaa kenestä tahansa tytöstä tai naisesta. Tärkeintä on, että löydät henkilöstäsi kirjoittamille asioille lähteet.
Onlinetyöpajassa 24.9. saat opastusta ja tukea artikkelin kirjoittamiseen.
Ennen tapahtumaa

Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, luo mielellään tunnus ennen tapahtumaa

Listaus merkittävistä tytöistä ja naisista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän keräämme projektin aikana tehdyt uudet artikkelit merkittävistä tytöistä ja naisista. Keräämme esimerkkejä merkittävistä tytöistä ja naisista tänne.

Avustajat ja lisätietoa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kimmo Virtanen (Zache, info@wikimedia.fi)
  • Heikki Kastemaa