Wikiprojekti:Muijii Wikipediaan 2023

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muijii Wikipediaan 2024 -tapahtuman sivut

Muijii Wikipediaan on Jenni Janakan 24.4.2023 järjestämä työpaja Helsingissä. Tälle sivulle kerätään tietoja tapahtumasta.

Wikipediaa päivittävistä henkilöistä 90% on miehiä, ja tämä vaikuttaa siihen, mistä aiheista löytyy laadukasta tietoa. Kärjistäen sota-aiheista ja urheilusta löytyy hyvin tietoa, mutta kulttuurista ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista niukemmin.

Punaisten linkkien naiset on vuosittainen Wikipedian kansainvälinenen kampanja, jonka tarkoituksena on korjata Wikipedian sukupuolivinoumaa. Muijii Wikipediaan on Jenni Janakan keksimä tilaisuus, jossa opitaan päivittämään Wikipediaa yhdessä Wikimedia Suomen aktiivien kanssa.

Ota läppäri mukaan! Tilaisuudessa kääritään hihat ja ihan konkreettisesti muokataan maailmaa. Tilaisuus sopii kaikkille, ketä kiinnostaa, vaikka aikasempaa Wikipedian muokkauskokemusta olis nolla.

Wikipedia-asiantuntija Johanna Janhonen (Piilotettu aarre) perehdyttää osallistujat Wikipedian periaatteisiin ja avustaa kirjoittamisessa illan aikana. Tutkitaan yhdessä näitä:

  • millaisia ovat luotettavat lähteet?
  • miten lähde lisätään (linkki, kirjalähde, lehtilähde)

Ohjeita osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ota mukaan oma kannettava tietokoneesi ja mahdollisia lähteitä.
  • Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, voit mielellään luoda tunnuksen etukäteen. Apua tunnuksen tekoon saat tarvittaessa myös tapahtumassa. Älä nimeä tunnusta esimerkiksi yrityksesi tai edustamasi organisaation mukaan, vaan valitse vaikka jokin itseesi viittaava nimimerkki. Jos et millään keksi nimeä, niin avaa vaikka jokin kirja tai lehti ja tökkää sormesi sivulle. Muodosta nimesi sormesi alle jäävistä sanoista. Suurin osa wikipedisteistä käyttää nimimerkkiä, joka ei paljasta heidän henkilöllisyyttään.
  • Jos teet artikkelista välitallennuksia etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa.

Ota malline pois, kun olet valmis.

Huom. Koska kyse on yhden illan tapahtumasta ja osalla osallistujilla ei ole aiempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta, kannustamme visuaalisen muokkaimen käyttöön.

Wikipedian sanastoa ja lyhenteitä: Wikipedia:Sanasto

Miten edetään?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tee itsellesi käyttäjätunnus Wikipediaan. Sama tunnus toimii myös Wikimedia Commonsissa. Ohje: Käyttäjätunnuksen luominen
  2. Kirjoita käyttäjätunnuksesi tälle sivulle kohtaan Osallistujat. Voit kirjoittaa wikikoodiin neljä tildeä ~~~~, ja käyttäjätunnuksesi muodostuu automaattisesti.
  3. Klikkaa itsesi mukaan myös Punaisten linkkien naiset-kilpailuun.
  4. Varaa itsellesi artikkeli, jota muut eivät muokkaa samanaikaisesti. Artikkelien varauskäytännöistä ohjeisteaan paikan päällä. Artikkelit elävistä henkilöistä tulee kirjoittaa henkilön yksityisyyttä kunnioittaen. Wikipedian tehtävä ei ole herättää kohua tai levittää juoruja. Elävistä henkilöistä kirjoittaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä: Neutraali näkökulma, Tarkistettavuus ja Ei uutta tutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjoitat jostain henkilöstä, niin valitse sellainen henkilö josta löydät toimitettuja lähteitä.
  5. Etsi tietoa kirjoista, lehdistä ja nettilähteistä. Sopivia lähteitä ovat esimerkiksi henkilöstä kertovat kirjat, lehtijutut, dokumenttiohjelmat tai uutiset. Mitä tarkoittaa Wikipedia:Tarkistettavuus, lähde tai lähteen lisääminen? Katso kuinka lisätä viite Wikipediaan visuaalisella muokkaimella? (youtube-video).
  6. Etsi kuvia Wikimedia Commonsista. Lisää kuva Wikipedia-artikkeliin. Ohje: Kuvan lisäämiseen ja tarkempia ohjeita, in English
  7. Täydennä Wikipedia-artikkelia, vaikka yhden lauseen verran. Ehkä artikkelin luokkia voisi täydentää? Ks. Wikipedia:Luokittelu

Esimerkki kuvagalleriasta:

Ideoita muokattavista artikkeleista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit muokata mitä tahansa olemassaolevaa "muija-artikkelia", mutta jos et keksi mitä muokkaisit, niin tässä ideoita:

Tapahtumassa tehdyt muokkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • yksi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]