Wikiprojekti:Historialliset kartat/Suomen kuntien vanhimmat kartat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alaprojektin tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tälle sivulle voidaan koota tietoja internetissä julkaistuista Suomen kuntien vanhimista kartoista tai muuten kiinnostavista historiallisista kartoista Suomessa kunnittain tai valikoimia historiallissista kartoista Suomessa tai muualla muilla perusteilla valikoituina.

Kokoamistyön perusteella voidaan arvioida, miten kartta-aineistoja parhaiten voitaisiin hyödyntää suomenkielisessä Wikipediassa tai mahdollisesti myös muissa Wikimedia-projekteissa.

Muihin kysykseen tuleviin projekteihin kuuluu muun muassa avoin tiedostopankki Wikimedia:Commons. Projektisa Wikiprojekti historialliset kartat on muun muassa ladattu Wikimedia Commonsiin Kansallisarkistossa säilytettävä ja Kansallisarkiston digitaaliarkistossa jo aiemmin julkaistu Senaatin kartasto. Lataustyön teki Käyttäjä:Susannaanas massalataustyökalulla. Vastaavien massalayausten mahdollisuutta myös muille historiallisille kartta-aineistoille on mahdollista arvioda.

Myös muissa Wikipedioissa aineistojen käyttö on mahdollista. Wikiprojekti:Projekt Fredrika on keskittynyt aihepiiriin ruotsinkielisyys Suuomessa eri Wikipedioissa ja Wikimedia-projekteissa. Tähän aihepiiriin liittyvät muun ohessa myös historialliset kartat Suomen ruotsin- tai kaksikielisiltä alueilta. Muita Suomen aluetta käsitteleviä Wikipedioita ovat Suomen sisällä Pohjoissaamenkielinen Wikipedia ja Inarinsaamenkielinen Wikipedia ja muualla monet muut Wikipediat.

Maanmittauslaitos on hiljattain koonnut kaikista Suuomen historiallista kartoista portaalia. Tämä Wikiprojektin Historialliset kartat alaprojekti liittyy tämän aineiston tunnetuksi tekemiseen ja sen käyttöön saamiseen suomenkielisessä Wikipediassa ja muissa Wikimedia-projekteissa.

Kartta-aineistot, portaalit ja artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo ennestään Wikiprojektissa Wikiprojekti:Historialliset kartat on alasivu Wikiprojekti:Historialliset kartat/Kartta-aineistot. Sinne on koottu tietoja erilaisista internetissä julkaistuista historiallisista kartta-aineistoista Suomessa (ja hiukan myös ainakin ruotsissa) kokoelmittain ja aineistoittain sekä erilaisia portaaleja ja muita tietosivustoja Suomen historiallisista kartoista.

Sivulle on myös koottu linkkejä suomenkielisessä Wikipediassa jo oleviin artikkeleihin aiheesta historialliset kartat (erityisesti Suomen näkökulmasta) sekä aihepiirin artikkelitoiveita ja artikkelien laajennustoiveita.

Sekä kartta-aineistojen, portaali- ja tietosivujen että artikkelitoiveiden osalta luettelot ovat puutteellisia eivätkä välttämättä ajantasaisia. Voit osallistua projektiin myös niitä täydentämällä.

Alaprojektin osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Voit lisätä itsesi projektin osallistujaksi tässä)

Suomen kuntien vanhimpia karttoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bodan kartta[1] vuodelta 1696, Jermon kartta[2] vuodelta 1696, Granvikin kartta [3]vuodelta 1691, Lofsdalin kartta[4] vuodelta 1696, Kurckaan kartta[5] vuodelta 1708, Loskarnäsin kartta[6] vuodelta 1697, Siltalan kartta[7] vuodelta 1696 maanmittari Johan Vettervikin tekemät. Kuitian (Qvidja) kartta[8] vuodelta 1697 maanmittari J. Östringin tekemä.


Muita historiallisten karttojen valikoimia Suomesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Astia-verkkopalvelu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  2. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  3. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 9.5.2021.
  4. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  5. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  6. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  7. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.
  8. Digitoidun asiakirjan katselu astia.narc.fi. Viitattu 1.5.2021.