Wikipedia:Välityspyyntö/Ulrika ja Otrfan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapauksen käsittely aloitettu 19. kesäkuuta 2011 kello 00.15 (EEST)
Tapauksen käsittely päätetty 19. heinäkuuta 2011 kello 17.00 (EEST)


Tätä sivua muokkaavat vain välityspyynnön osapuolet ja välityslautakunnan jäsenet. Osapuolten tulee muokata vain omaa lausuntoaan ja niitä osioita, jotka on luotu heidän lausuntojaan varten. Tämän sivun keskustelusivulla kuka tahansa käyttäjä voi kysyä välityspyynnön prosessista, esittää todisteita (muutoslinkkeineen, ”diffeineen”) ilman syytöksiä ja kommentoida prosessia.

Kun tapauksen käsittely on päätetty, käyttäjät voivat lisätä tarpeellisia merkintöjä kohtaan #Esto- ja pakkotoimiloki, mutta suljettuja tapauksia ei saa muokata muilta osin.

Välityspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Pyyntö Välityslautakunnalle KT Otrfanista 2[muokkaa wikitekstiä]

Välityspyynnön esittänyt Ulrika 13. kesäkuuta 2011 kello 20.06 (EEST)

Osapuolet[muokkaa wikitekstiä]


Varmennus siitä, että kaikki asianosaiset ovat selvillä välityspyynnöstä

Ilmoitettu asianomaiselle keskustelusivulle


Kommenttipyyntö ei johtanut mihinkään, kuten jokainen näki ja kuten ennakoin. Vaikka Otrfan kauniita lupauksia ensin antoikin, hän ei tosipaikan tullen ollutkaan halukas sitoutumaan mihinkään. Välityslautakunta ottakoon kantaa tähän pitkäaikaiseen kiusaamiseen, jolle ei tunnu vuosienkaan jälkeen näkyvän loppua, vaan provosoinnilla ja kaikenlaisella kiusanteolla sitä jatketaan aina vain.

Pyynnön esittäjän lausunto[muokkaa wikitekstiä]

Tässä osin muokattu pyyntö uudestaan:

Tilanne ei tunnu rauhoittuvan. Kun sanoin että pikemmin päinvastoin, jos mahdollista, se näyttää toteutuvan suhteellisuusperiaatteella ainakin. En voi kaivaa kaikkia vanhoja juttuja, koska tekniikka ei ole hyppysissä. Kuten sanoin teknikot apulaisineen ovat siinä suhteessa etulyöntiasemassa. Olen nyt kuitenkin pannut muistiin pari tapausta lisää: Tässä tyypillinen nälvivä ja provosoiva vastaus[1], jollaisia saan toistuvasti asiallisiin kommentteihini. Otetaan siis huomioon, että kyse on henkilöstä joka provosoi jatkuvasti. Myös tämä edustaa sitä tyypillistä Ortfanin kommentointia, josta en kaiva enempää esimerkkejä. Ihmeen usein nämä kaksi käyttäjää, Otrfan ja Gopase, vielä vahvistavat toistensa provosoivia kommentteja, mikä entisestään pahentaa tilannetta.

Tuoreessa kommenttipyynnössä Otrfan ehdottaa minulle puolen vuoden estoa. Olen ollut reaalimaailman vuoksi pitkiäkin aikoja pois, mutta provosointi alkaa pian kun palaan. Minusta tuo ehdotus kuvastaa juuri sitä aggressiivista asennetta, jota hän jatkuvasti kohdistaa minuun.

Aiemmin tapahtunut: Käyttäjätunnuksella (=KT) Otrfan annettiin aiheeton vuorokauden esto, joka kaiken lisäksi tosiasiallisesti päättyi puolitoista vuorokautta eston antamisen jälkeen. Tähän en saanut koskaan järkevää vastausta, vaan tyypilliseen tapaan minut syyllistettiin, kun halusin selvitystä asiaan. Niinhän se on sekä koulu- että yritysmaailmassakin, että uhrista tehdään lopulta syyllinen. Lisäksi alettiin kysellä yksityisasioitani eli minun olisi pitänyt tehdä selvää omasta ip:stäni. KT Otrfan ilmoitti eston perusteeksi välityslautakunnan päätöksen. Sellaista päätöstä ei kuitenkaan ole, ja useat käyttäjät siitä hänelle ilmoittivat. Sen jälkeen hän muutti eston perustetta (ja siksi minä peruin välityslautakunnalle yhteyssivulla esittämäni kysymyksen). Hän esitti syyksi häiriköinnin. Tosiasiassa häiriköijiä olivat muut käyttäjät, Otrfan ja Klassikkomies, jotka muokkasivat keskustelusivullani muuta kuin omia kommenttejaan. Kohdat: Tilastot, Muokkaussota, Esto Kuvittelin että tämä rumba päättyy kun KT Joonasl on rauhoittunut, mutta selvästi hänen paikkansa tässä rumbassa on nyt ottanut KT Orfan, kuten jokainen näkee minusta tehdyistä välityspyynnöistä. Ja onhan hänellä ne apujoukot koko ajan ympärillään.

Olen yrittänyt vihjata näille käyttäjille turhista kommenteista muutaman kerran sen tyyppisellä sanamuodolla kuin "katsoit siis tarpeelliseksi kommentoida tätäkin asiaa", että harkitsisivat kommentointiensa tarpeellisuutta, mutta voihan olla, että se koetaan provosoinniksi.

Tämä välityspyyntö on tehty vakavassa mielessä, minkä tietää siitä, että tämä ei ole aivan helppoa, enkä tiedä onko nytkään teknisesti oikein. Minusta Wikipedian ylläpitäjien pitäisi rakentaa myönteistä henkeä, mutta KT Otrfan ja hänen perässään liehuvat muutamat muut käyttäjätunnukset pyrkivät täysin päinvastaiseen suuntaan, kuten varmasti jokainen välityslautakunnan jäsen on nähnyt. Edes muut ylläpitäjät eivät uskalla enää vastustaa tätä käyttäjätunnusta eikä mihinkään ylläpitäjien yhteyssivulla tekemääni pyyntöön enää reagoida mitenkään, ellei sitten kyseinen KT Otrfan. Lukekaa sitä sivua, niin huomaatte. Ei uskoisi että kyse on tietosanakirjaprojektista. Loput jätän kirjoittamatta.

Lisäys 1: Välityslautakunta tietää itse, miten monta kysymystä KT Otrfan on lautakunnalle tehnyt ja montako niistä on ollut aiheettomia. --Ulrika 26. helmikuuta 2011 kello 14.05 (EET)

Lisäys 2:Mitalilista-asiasta Otrfan antoi aiheettoman eston.Listaa ahkerimmista keskustelusivuni kirjoittajista oli käsitelty muutamaan otteeseen kahvihuoneessa ja keskustelusivullani (esim. [2] ja [3]), mutta kielto ei ole saanut kannatusta vaan päinvastoin kaikenlaisia uusia kieltoja on vastustettu. KT Otrfan on itsekin osallistunut näihin keskusteluihin, mutta ei ehkä estoa myöntäessään muistanut sitä.

Lisäys 3: Aiheeton esto on mielestäni törkeää käyttäytymistä, jos törkeyksiä etsitään (vrt. KT O:n lausunto tämän kommenttipyynnön aiemmassa versiossa, jonka välityslautakunta jätti käsittelemättä). Törkeyttä lisää se että KT Otrfan on itse asiassa asianosainen, eli hän on mitalilistan jäsen.

Lisäys 4: KT Otrfanin aloittamassa kommenttipyynnössä hänen sekä hänen ystäviensä kommentit kiteyttävät sen tyylin, jota KT Otrfan on jo pitkään kohdistanut minuun. Kommenttipyyntö on syytä lukea kokonaan ja nähdä sen läpikotainen pahantahtoisuutta huokuva sävy, mutta jo heti alkuun siellä on tällainen täysin käsittämätön replikointi. Haluaisin kiinnittää välityslautakunnan huomiota myös siihen, että kommenttipyyntö aloitettiin (jälleen) heti välityspyynnön esittämisen jälkeen. Jätän johtopäätösten teon välityslautakunnan viisaiden tehtäväksi.

Lisäys 5: Tässä KT Otrfan syyttää minua sukupuolisesta ahdistelusta. Omissa kommenteissani en ole puhunut rakastelusta enkä viitannut siihen.

Lisäys 6: Siellä on taas yksi kommenttipyyntö, vaikka olen yrittänyt perustella asiaa, jota väitettään perustelemattomaksi. Perusteluni poistetaan, joten olen nyt yhteisön silmissä ilmeisesti sitten esittänyt perustelemattomia väitteitä.

Otrfanin lausunto[muokkaa wikitekstiä]

Eikös aikaisemmin mainittu suhteellinen tarmokkuus ole lisääntynyt edellisten kommenttipyyntöjen jälkeen, kun yhteenkään sen jälkeiseen tapahtumaan ei viitata? edit: paitsi parhaillaan auki olevaan kommenttipyyntöön, joka ei ole aloittamani

Mutta toivottavasti VLK saa nyt aikaan kauan kaivatun lopullisen ratkaisun. Itse näen ainoana mahdollisuutena joko Ulrikan ja/tai itseni estämisen huomattavan pitkäksi aikaa. Parhaillaan käynnissä olevassa kommenttipyynnössä sekä Ulrika että minä kannatamme pitkiä estoja toisillemme, jonka lisäksi Ulrika ehdottaa käyttäjien AE,O,G ja L estämistä ja varaa mahdollisuuden lisätä kirjaimia listaan. Aikaisemmat VLK:n päätökset liittyen Joonasl:n ja Ulrikan kiistoihin ovat synnyttäneen ruututolkulla päätöksiä, joita kukaan ei viitsi valvoa, ja jos joku valvoo, niin löytää itsensä kirjoittamasta lausuntoa välityspyyntöön, kuten allekirjoittanut nyt tekee.

Diffejä tähän tuskin kannattaa lisätä. Eiköhän tilanne ole välityslautakunnalle selvä. Ai niin, Ulrika on esittänyt VLK:lle Zachen sulkemista häntä koskevista VLK:n käsittelyistä:[4]. Toivoisin itse samaa. --Otrfan 13. kesäkuuta 2011 kello 20.22 (EEST)

Lisäys:

Ulrika mainitsee lausunnossaan pitkäaikaisen kiusaamisen, "jolle ei tunnu vuosienkaan jälkeen näkyvän loppua". Mihinkähän tällä viitataan? Tässä aiemmassa kommentissa ilmeisesti vihjataan siihen, että minulla on ollut tai on vieläkin toinen käyttäjätunnus[5]. Mikähän se mahtaa olla?

Lisäksi Ulrika mainitsee lisäyksessä #4 ystävieni kommentit. Keitähän he ovat, jotta voisin heidän kommenttinsa linkitetyltä sivulta lukea ja miettiä miksi olen vastuussa heidän sanomisistaan? Samoin aiemmin mainitaan apujoukot. Keitähän he ovat? --Otrfan 15. kesäkuuta 2011 kello 23.09 (EEST)

Lautakunnan jäsenten mielipiteet tämän asian kuulemisesta (9/0/0/0)[muokkaa wikitekstiä]

 • Käsitellään. Voidaan tosin odottaa ensin tämä kommenttipyyntö loppuun.--Tanár 13. kesäkuuta 2011 kello 22.21 (EEST)
 • Käsitellään. --Tappinen 13. kesäkuuta 2011 kello 22.56 (EEST)
 • Käsitellään. --Jukka Kolppanen 13. kesäkuuta 2011 kello 23.01 (EEST)
 • Käsitellään. Riisipuuro 13. kesäkuuta 2011 kello 23.04 (EEST)
 • Käsitellään. –Ejs-80 14. kesäkuuta 2011 kello 01.06 (EEST)
 • Käsitellään. --MiPe (wikinät) 14. kesäkuuta 2011 kello 10.44 (EEST)
 • Käsitellään. (En ota kantaa siihen, että osallistunko itse käsittelyyn vai en. Ainoastaan siihen, että VLK:n tulisi ottaa asia käsittelyynsä. ) --Zache 14. kesäkuuta 2011 kello 13.02 (EEST)
 • Käsitellään. kallerna 16. kesäkuuta 2011 kello 09.48 (EEST)
 • Käsitellään. -- Piisamson 16. kesäkuuta 2011 kello 15.26 (EEST)

Päätös[muokkaa wikitekstiä]

Esitiedot[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian välityslautakunta on käsitellyt asian Ulrikan ja Otrfanin välisestä kiistasta. Pyynnön esittäjä oli Ulrika, joka toisti helmikuussa esittämänsä käsittelypyynnön käyttäjästä Otrfan. Helmikuussa käsittelypyyntö hylättiin, tällä kertaa käsittelyä kannatti 9 lautakunnan jäsentä.

Pyynnöstä ilmeni tarve ratkaista kahden pitkäaikaisen käyttäjän välinen ongelmallinen tilanne. Molemmat asianosaiset esittivät lausuntonsa.

Käytäntöjä[muokkaa wikitekstiä]

Ratkaisu[muokkaa wikitekstiä]

Lautakunta toteaa:

 1. Ulrika valitti pitkäaikaisesta kiusaamisesta, joten lautakunta tarkasteli hänen ja Otrfanin välisiä keskusteluja ja niissä syntyneitä kahnauksia vuoden 2011 ajalta. Lautakunnan näkemyksen mukaan kahnaukset olivat sellaisia, että ensin jompikumpi on esittänyt toista ärsyttävän kommentin ja sitten toinen on vastannut siihen tarpeettomankin terävästi. Kahnauksia on syntynyt sellaisilla alueilla, kuten kahvihuoneissa tai arvioinneissa, joissa molemmat käyttäjät muokkaavat paljon. Muokkaushistorian perusteella ei näytä siltä, että Otrfan seuraisi erityisesti juuri Ulrikan muokkauksia. Tämän perusteella lautakunta ei katso Otrfanin syyllistyneen Ulrikan kiusaamisen tai vainoamiseen siinä mielessä kuin se määritellään englanninkielisen Wikipedian Harassment-käytännössä, johon viitataan myös sivulla Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä.
 2. Ulrikan lausunnon lisäyksessä 6 mainittua kommenttipyyntöä tarkastelimme tässä välityskäsittelyssä ainoastaan kohdan ”Ulkopuolinen näkemys 1” osalta. Ulrikan kokemus siitä, että hänelle ehdotettu puolen vuoden esto ilmentää aggressiivista asennetta häntä kohtaan, on täysin ymmärrettävä. Kommenttipyynnöissä käyttäjillä on kuitenkin mahdollisuus tuoda jyrkkiäkin toimenpide-ehdotuksia muiden kommentoitavaksi, ja omassa ehdotuksessaan Otrfan oli selkeästi eritellyt, mitkä asiat Ulrikan toiminnassa ovat hänen mielestään ongelmallisia. Kummankin käyttäjän tässä yhteydessä ja tähän tilanteeseen liittyen esittämät näkemykset olivat siis lautakunnan mielestä oikeutettuja.
 3. Otrfanin esittämät kysymykset välityslautakunnan yhteyssivulla ovat vastanneet sivun ilmoitettua käyttötarkoitusta. (ks. Ulrikan lausunnon lisäys 1)
 4. Estokäytännön mukaan käyttäjä voidaan estää häiriköinnin takia. Ulrikalle 24. helmikuuta 2011 annetun eston jälkeen aloitettiin kommenttipyyntö, ja sen perusteella yhteisö piti tapaa, jolla Ulrika on luetteloinut keskustelusivuaan muokanneita käyttäjiä, luonteeltaan provosoivana ja henkilöön käyvänä. Lautakunta ei siis löydä huomautettavaa edellä mainitusta estosta. (ks. Ulrikan lausunnon lisäykset 2 ja 3)
 5. Ulrikan lausunnon lisäyksessä 4 mainituista kommenttipyynnön yhteydessä esitetyistä kommenteista lautakunta toteaa Otrfanin olevan vastuussa vain omista kommenteistaan, eikä siitä mitä muut käyttäjät sanovat. Lisäyksessä mainittua kommenttipyynnön aloittamista heti välityspäätöksenpyynnön esittämisen jälkeen ei ole välityskäytännön mukaan kielletty, eikä lautakunta näe asiassa huomautettavaa.
 6. Ulrikan lausunnon lisäyksessä 5 mainitussa tilanteessa molemmat osapuolet syyllistyivät harkitsemattomiin sananvalintoihin, ylireagointiin ja turhaan jankkaamiseen. Lautakunta ei kuitenkaan katso tilanteessa tapahtuneen käytäntörikkomuksia.
 7. Lisäksi välityskäsittelyn yhteydessä käydyissä keskusteluissa lautakunta totesi, että Ulrikaa koskevan välityspäätöksen uudelleenarviointi ei ole toiminut toivotulla tavalla. Esille nousi myös se, että käyttäjät ovat kokeneet päätöksen pitkäksi ja vaikeasti valvottavaksi. Näistä syistä välityslautakunta tulee ottamaan kyseisen päätöksen uudelleen käsittelyyn ilman erillistä pyyntöä.

Käsittelyyn osallistui kahdeksan jäsentä. Välityslautakunnan puolesta --Jukka Kolppanen 19. heinäkuuta 2011 kello 17.00 (EEST)

Esto- ja pakkotoimiloki[muokkaa wikitekstiä]

Kirjaa tänne ylös mikä tahansa päätöstä koskeva pakkotoimi, esto tai jatkotoimenpide. Vähimmäistiedot ovat ylläpitäjän nimi, aika ja päivämäärä sekä selvitys siitä, mitä tehtiin ja millä perusteella.