Wikipedia:Liiallista konservatiivisuutta olisi hyvä välttää, samoin liiallista liberaalisuutta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Huomautus: Tämä sivu on keskeneräinen, joten annan halukkaille luvan muokata tätä sivua ja auttaa kehittämään tätä esseetä, muokkaa siis rohkeasti! Jos kuitenkin olet epävarma muokkauksestasi, ilmoita muokkausehdotuksesi keskustelusivulla, niin kuka tahansa voi sen sieltä lisätä tähän. Nimenkin muutosta saa ehdottaa, koska nykyinen on aika pitkä.

Wikipedia on kaikille vapaa tietosanakirja, jossa on kaikille yhteiset käytännöt. Käyttäjät ovat erilaisia luonteiltaan, osa on suht-neutraaleita, osa enemmän tai vähemmän konservatiivisempia tai liberaalisempia. Kuitenkaan ketään kohtaan ei olisi hyvä olla liian konservatiivinen, ei kuitenkaan myös liian liberaalinen.

Liiallinen konservatiivisuus[muokkaa wikitekstiä]

Konservatiivin ajattelumalli on "Muutos on pahasta." Tällä viitattiin alunperin siihen, että aatelistolla ja papistolla tulisi säilyä veronvapaus ja muut etuoikeudet porvaristoon ja talonpojistoon nähden. Nykyään konservatiivisuus voi tarkoittaa yleisesti minkä tahansa tyyppisen muutoksen vastustamista. Konservatiivisuudella voidaan ajatella myös ajattelumallia tyyliin "tiukempi kuri".
Wikipediassa liiallista konservatiivisuutta olisi hyvä vältellä, koska maailma muuttuu vuosien varrella, niin myös Wikipediakin. Wikipediassa on käytösohje, jonka mukaan toisilta tulee olettaa hyvää tahtoa. Jos käyttäjä tekee toimintavirheen ja varsinkin, jos kyseinen toimintavirhe on pieni, ei kannata ajatella heti, että käyttäjä olisi pahantahtoinen vandaali. Käyttäjiä kuuluu ohjata ohjeistavasti. Ei kannata käyttää äärimmäisiä kurinpitotoimenpiteitä, koska tämä voi aiheuttaa käyttäjälle tunteen, ettei tämä olisi enää tervetullut Wikipediaan.

Anonyymit ja rekisteröityneet[muokkaa wikitekstiä]

Anonyymeilta puuttuu paljon käyttöoikeuksia verrattuna rekisteröityneeseen käyttäjään. Tämän ei kuitenkaan tulisi olla mikään peruste käyttää anonyymiin käyttäjään yhtään sen kovempaa kuria kuin rekisteröityneeseen käyttäjään. Anonyymeissakin käyttäjissä on hyväntahtoisia muokkaajia. Valtaosa vandalismista tulee IP-osoitteiden takaa, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki IP-osoitteesta muokkaavat olisivat vandaaleita.

Älä ammu kärpästä tykillä[muokkaa wikitekstiä]

Sotkeminen ei ole tietenkään sallittavaa keneltäkään, itsestäänselvyys. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että jos hyväntahtoinen käyttäjä kerran hairahtuu tekemään jonkin yhden isomman emämunauksen, oltaisiin suoraan antamassa pysyvää estoa "äärimmäisen vakavasta massavandalismista". Pahimmassa tapauksessa tällainen konservatiivinen pahan tahdon olettamiseen pohjautuva pysyvä esto ilman ennakkovaroitusta voi muuttaa hyvän käyttäjän ihan oikeasti häiriköksi tai vandaaliksi, mikä ei tietenkään ole asianmukaista.

Liiallinen liberaalisuus[muokkaa wikitekstiä]

Liberaalin voidaan karkeasti ajatella ajattelevan "Vapauden puolesta!" Tällä viitattiin alunperin siihen, että porvareille ja talonpojille tulisi samoja oikeuksia ja vapauksia kuin aatelisille ja papeille. Samalla aatelisten ja pappien erivapauksia rajoitettaisiin. Nykyään liberaalisuus voi tarkoittaa yleisesti minkälaisen tahansa vapauden tai muutoksen kannatusta. Liberaali saattaa myös ajatella, että "liian tiukka kuri on pahasta".
Wikipediassa liiallinen liberaalius ei ole välttämättä hyvä asia. Wikipedian on totta kai hyvä muuttua, mutta ei kannata ajatella, että muutetaan Wikipediaa vain muuttamisen ilosta. Hyvää tahtoa kuuluu myös käyttäjiltä olettaa niin kuin Liiallinen konservatiivisuus -osiossa mainitaankin, mutta ei pidä paapoa käyttäjiä, joilla on toimintavirheitä, vaan niistä pitää huomauttaa käyttäjää mieluimmin mahdollisimman nopeasti ja toivoa, että käyttäjä tajuaa tehneensä väärin. Virheistä opitaan. Käyttäjiä kuuluu ohjata ohjeistavasti. Ei kannata antaa toisille liiallisia vapauksia. Hyvän tahdon olettamisestakin on ohjeet, milloin sitä voi lakata olettamasta.

Ylläpitäjien paapominen[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjiä, byrokraatteja, häivyttäjiä, osoitepaljastajia, tai muita käyttäjiä, joilla on laajempia käyttöoikeuksia, ei tulisi paapoa tälläisen näennäisen arvoaseman vuoksi. Yhteisön luottamusta edellyttävistä korkeista käyttöoikeuksista huolimatta ylläpitäjilläkään ei tulisi olla erivapauksia. Ylläpitäjälläkin saattaa tulla käytösvirheitä. Niistä kuuluu ohjata myös ylläpitäjä pois, samoin kuin tavallinenkin käyttäjä.