Koordinaatit: 46°36′N, 7°55′E

Wengen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wengenin kylää

Wengen on vuoristokylä Sveitsissä, Bernin kantonissa, Lauterbrunnenin kunnassa. Kylässä on noin 1 300 ympärivuotista asukasta. Kylän läheisyydessä on myös samanniminen laskettelukeskus, jossa järjestetään vuosittain maailmancupin osakilpailu. Wengen on autoton kylä, eikä sinne ei johda yhtään autotietä. Pääasiallinen matkustustustapa kylään onkin kapearaiteinen hammasrata, Wengeralpbahn, joka lähtee matalammalta Lauterbrunnenistä. Radalla liikennöi päiväsaikaan junia molempiin suuntiin 2–3 kertaa tunnissa[1]. Kylän asukkaat parkkeeraavat autonsa Lauterbrunnenin kylään parkkihalliin.

Juna matkalla ylös Wengeniin

Virallisissa asiakirjoissa Wengen mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1268. Wengen oli alun perin pieni maatalousyhteisö. Ensimmäiset turistit saapuivat 1800-luvulla, ja ensimmäinen hotelli avattiin 1859. Turismi kasvoi suuresti, kun Wengernalpbahnin rakennustyöt saatiin valmiiksi 1890-luvulla, ja matkustaminen kylään helpottui.

Wengenin laskettelukeskus sijaitsee läheisen Lauberhornin rinteillä. Huollettuja laskettelurinteitä on 160 kilometriä. Lauberhornin alppihiihtokilpailut on pidetty Wengenissä vuodesta 1930 asti. Niissä kilpaillaan syöksylaskussa ja pujottelussa, sekä alppiyhdistetyssä. Haastavuutensa lisäksi Lauberhornin syöksy on maailmancupin pisin, ja siinä saavutetaan suurimmat nopeudet, jopa yli 150 kilometriä tunnissa. Keskimääräinen laskija laskee 4 455-metrisen radan noin kahdessa ja puolessa minuutissa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.