Wen Tianxiang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wen Tianxiangin rintakuva

Wen Tianxiang (文天祥, Wade-Giles: Wen T'ien-hsiang, 12361283) oli Eteläinen Song-dynastian oppinut ja ministeri. Häntä pidetään Kiinassa isänmaallisuuden ja uskollisuuden suurimpana symbolina ja hänen kirjoituksiaan opiskellaan edelleen kouluissa.lähde?

Wen syntyi 1236 Lulingissa (nyk. Ji’an), Jiangxissa. Vuonna 1256 hän oli keisarillisen virkatutkinnon ylin valvoja, rangaistusten ministeri, hallitsi Hunania ja Jiangxia ja saavutti viimein pääministerin aseman.lähde?

Vuonna 1278 hän lähti neuvottelemaan rauhaa etenevien Kublai-kaanin joukkojen kanssa, jotka vangitsivat hänet ja tarjosivat hänelle uudelleen pääministerin asemaa alaisuudessaan. Wen kieltäytyi ja pakeni Wenzhouhin, missä kokosi Song-dynastian joukot taisteluun. Hänet vangittiin kuitenkin Haifengin taistelun tappion jälkeen, ja määrättiin määräämään Song-dynastian joukot antautumaan, mistä Wen myös kieltäytyi ja kirjoitti runon joka päättyi sanoihin: "Onko kukaan kuolemalta turvassa / Jättäkää uskollinen sydämeni loistamaan historian lehdille."

Hän kärsi neljä vuotta mongolien vankilassa Dadussa ennen teloitustaan 1282. Vankeudessa hän kirjoitti kuuluisat teoksensa "Oikeamielisen hengen ylistys" (正气歌; Zhengqige) ja "Lingdingyangin ylitys." (过零丁洋).