Voltaj

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voltaj 2015

Voltaj on romanialainen vuonna 1982 perustettu yhtye, joka soittaa pääasiassa popahtavaa rockia. Yhtyeen nimi Voltaj tarkoittaa jännitettä.

Yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä Pericol de moarten vuonna 1996 vasta 14 vuotta sen perustamisen jälkeen. Levylle oli koottu sen ajan yhtyeen suosituimpia hittejä. Heidän seuraava julkaisunsa oli Asta-i viaţa-single. Se julkaistiin helmikuussa 1999 ja pian sen jälkeen media julkisti kappaleen yhdeksi Romanian suurimmaksi hitiksi sinä vuonna. Samoihin aikoihin yhtye alkoi valmistella seuraavaa levyään, joka lopulta julkaistiin heinäkuussa samana vuonna. Levyn nimi oli Risk Maxim 2 ja se sisälsi niin Asta-i viatan kuin 11 muutakin kappaletta, joista suosituimpia olivat bändin alkuajoilta peräisin oleva Arma ta `99, Ora de germană sekä Lumina, joka oli myös uudelleentehty versio yhtyeen alkuajoilta olevasta Luminasta. Vuonna 2000 julkaistiin heidän kolmas albuminsa Bungee. Levyltä hitiksi asti nousi kappale Albinuţă, joka ylsi Romanian viiden parhaimman joukkoon. Muita suosittuja kappaleita levyltä olivat Zodiac C ja Un pas în faţă. Loppuvuodesta he myös julkaisivat uuden singlensä Iarnan. Se oli hyvin tarttuva kappale, ja vuoden 2001 puolella kappaleelle tehtyä musiikkivideota soitettiin lähes jokaisella Romanian musiikkikanavalla. Yhtye vaihtoi levy-yhtiötään kesäkuussa 2001, ja sen alla he myös julkaisivat seuraavan kappaleensa 3D:n.

Huhtikuussa 2002 julkaistiin yhtyeen seuraava tuplasingle ...TU, jonka oli tarkoitus olla omistettu jokaiselle yhtyeen fanille ja satunnaiselle kuuntelijalle. Sitä seuraava levy julkistettiin jo saman vuoden elokuussa, ja se kantoi nimeä 424. Se sisälsi raidan nimeltä Scrisoare, joka nousi sen levyn suosituimmaksi kappaleeksi. Joulukuussa 2003 yhtye julkaisi ensimmäisen Best of -levynsä sekä tuplasinglen kappaleesta Noapte bună!. Single sisälsi niin alkuperäisen version kappaleesta kuin uudelleenmiksattuja ja yhden karaokeversion. Yhtyeen tuorein albumi on vuodelta 2004, Povestea oricui. Levyn kappaleista Eu cu mine, Şi ce?, Povestea oricui ja Patapetine tehtiin musiikkivideot. Toinen kokoelmalevy julkaistiin vuonna 2005, ja se sisälsi kappaleiden parhaimmistoa yhtyeen alkuajoilta tähän päivään asti.

Voltaj on myös julkaissut yhden kuvakirjan ja DVD:n.

Vuonna 2015 yhtye edusti Romaniaa Eurovision laulukilpailussa kappaleella De la capăt.[1]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Călin Goia, solisti
  • Oliver Sterian, rummut
  • Gabi Constantin, kitara
  • Bobby Stoica, kosketinsoittimet
  • Valeriu Ionescu, basso

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voltaj to represent Romania in Vienna eurovision.tv. 8.3.2015. EBU. Viitattu 8.3.2015. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Voltaj.