Vladimir Jevtušenkov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Jevtušenkov (2011)

Vladimir Petrovitš Jevtušenkov (ven. Владимир Петрович Евтушенков, s. 25. syyskuuta 1948 Smolenskin alue, Neuvostoliitto) on venäläinen oligarkki. Hän omistaa suurimman osan holding-yhtiöstä AFK Sistema (ven. АФК Система). Yhtiöllä on omistusta 200 yrityksen verran aina mikrosiruista lelukauppoihin.

Jevtušenkov on koulutukseltaan kemian maisteri ja kauppatieteiden tohtori. Liike-elämän aikakauslehti Forbes listasi maaliskuussa 2007 hänet maailman 71. rikkaimmaksi henkilöksi. Jevtušenkov on naimisissa ja hänellä kaksi lasta. Vaimon sisko on naimisissa Moskovan pormestarin Juri Lužkovin kanssa.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vladimir Jevtušenkov aloitti uransa muovi-insinöörinä. Hän johti moskovalaista tiede- ja teknologiakomiteaa, josta vuonna 1993 muodostettiin kaupallinen yritys. Jevtušenkov teki suhteidensa avulla tuotteliaita kauppoja julkisen hallinnon kanssa.

Holding-yhtiö AFK Sistema on listattu Lontoon pörssiin. Sen arvokkain omistus on puhelinoperaattori MTS, joka on alallaan Venäjän suurin ja listattu New Yorkin pörssiin.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [http://www.forbes.com/lists/2007/10/07billionaires_Vladimir-Yevtushenkov_51FS.html
    1. 71 Vladimir Yevtushenkov] Forbes. 8.3.2007. Viitattu 5.6.2007. (englanniksi)