Vladimir Jevtušenkov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vladimir Jevtušenkov (2011)

Vladimir Petrovitš Jevtušenkov (ven. Владимир Петрович Евтушенков, s. 25. syyskuuta 1948 Smolenskin alue, Neuvostoliitto) on venäläinen oligarkki. Hän omistaa suurimman osan holding-yhtiöstä AFK Sistema (ven. АФК Система). Yhtiöllä on omistusta 200 yrityksen verran aina mikrosiruista lelukauppoihin.

Jevtušenkov on koulutukseltaan kemian maisteri ja kauppatieteiden tohtori. Liike-elämän aikakauslehti Forbes listasi maaliskuussa 2007 hänet maailman 71. rikkaimmaksi henkilöksi. Jevtušenkov on naimisissa ja hänellä kaksi lasta. Vaimon sisko on naimisissa Moskovan pormestarin Juri Lužkovin kanssa.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vladimir Jevtušenkov aloitti uransa muovi-insinöörinä. Hän johti moskovalaista tiede- ja teknologiakomiteaa, josta vuonna 1993 muodostettiin kaupallinen yritys. Jevtušenkov teki suhteidensa avulla tuotteliaita kauppoja julkisen hallinnon kanssa.

Holding-yhtiö AFK Sistema on listattu Lontoon pörssiin. Sen arvokkain omistus on puhelinoperaattori MTS, joka on alallaan Venäjän suurin ja listattu New Yorkin pörssiin.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [http://www.forbes.com/lists/2007/10/07billionaires_Vladimir-Yevtushenkov_51FS.html
    1. 71 Vladimir Yevtushenkov] Forbes. 8.3.2007. Viitattu 5.6.2007. (englanniksi)