Viuhkalehtikasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viuhkalehtikasvit
Hienoviuhkalehti (Cabomba aquatica)
Hienoviuhkalehti (Cabomba aquatica)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Nymphaeales
Heimo: Viuhkalehtikasvit Cabombaceae
Rich. ex A.Rich.
Katso myös

  Viuhkalehtikasvit Wikispeciesissä
  Viuhkalehtikasvit Commonsissa

Viuhkalehtikasvit (Cabombaceae) on toinen kahdesta Nymphaeales-lahkoon kuuluvasta kasviheimosta. Siihen kuuluvat akvaariokasveina tutuksi tulleet viuhkalehdet (Cabomba) ja laji Brasenia schreberi (schreberii).[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viuhkalehtikasvit ovat vedessä kasvavia ruohoja, joilla on juurakko ja kelluvia varsia. Lehtiasento on joskus vastakkainen, tavallisesti kierteinen, ja niissä on halkihaarainen eli dikotominen suonitus. Kukat ovat yksittäisiä ja melko pieniä. Kukan osat ovat erillisiä toisistaan ja sijaitsevat 2–4-, tavallisesti kolmilukuisissa kiehkuroissa. Verho- ja terälehtiä on kumpiakin 3–4 ja ne saattavat olla lähes toistensa kaltaisia. Joskus niissä on mesiäisiä. Heteiden ponnet ovat ulko- tai sivuluomaisia ja palhot ovat ohuita, eivät lapamaisia. Kehänpäällisiä emejä on 1–22, tavallisesti 3–18, ja kussakin on 1–5 siemenaihetta. Hedelmä on tuppilo tai pähkylä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viuhkalehtikasvit kasvavat lähes kaikkialla maapallolla. Euroopasta ne kuitenkin puuttuvat. Heimon kahdessa suvussa on yhteensä kuusi lajia. Joistakin lajeista on tullut vakavia rikkaruoho-ongelmia.[2]

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS taksonomian lähde
  2. James Cook University
  3. Govaerts, R. et al.: Brasenia Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 22.2.2021. (englanniksi)
  4. Govaerts, R. et al.: Cabomba Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 22.2.2021. (englanniksi)