Vita nuova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Holiday, Dante kohtaa Beatricen Ponte Santa Trinitalla, 1883.

Vita Nuova (ital. La Vita Nuova) eli Uusi elämä on Danten varhaisteos ihannoidulle rakastetulleen Beatricelle. Dante kirjoitti teosta yhteensä lähes kymmenen vuoden ajan vuodesta 1283 lähtien. Teos valmistui noin vuonna 1294.

Vita Nuova on prosimetrum-muotoinen eli yhdistelee sekä runomuotoista että suorasanaista tekstiä. Se sisältää 25 sonettia, yhden ballatan ja neljä canzonea, sekä 42 lyhyttä proosamuotoista kappaletta jotka sekä pohjustavat että selittävät runoja. Teos käsittelee Danten palavaa mutta täyttymättömäksi jäänyttä rakkautta Beatrice Portinaria kohtaan, joka oli häntä vuotta nuorempi naapuriperheen tytär. Viimeisessä, kesken jääneessä canzonessa Dante kuvaa Beatricen kuolemaa. Dante kuitenkin kohtaa hänet vielä uudelleen Jumalaisessa näytelmässä. Vaikka teoksessa ei mainita Dantea itseään nimeltä, se on selvästi omaelämäkerrallinen kuvaus Danten nuoruusvuosista.

Teos on sisältönsä ohella merkittävä myös siinä mielessä, että se on kirjoitettu italiaksi ja vaikutti yhdessä Jumalaisen näytelmän kanssa Toscanan murteen muodostumiseen italian kielen standardiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dante Alighieri: Vita nuova (Uusi elämä). (Vita nuova, 1295.) Suomentanut Tyyni Haapanen-Tallgren. Porvoo: WSOY, 1920. Näköispainos: Helsinki: Ntamo, 2013. ISBN 978-952-215-458-3. Google Books.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]