Virtuaaliviivakoodi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaaliviivakoodi on kutsumanimi pankkiviivakoodistandardin mukaiselle laskun tietojen esitystavalle numeerisessa muodossa.

Pankkiviivakoodi on alkujaan Suomen Pankkiyhdistyksen (sittemmin Finanssialan keskusliitto, nykyisin Finanssiala ry) hyväksymä maksutapahtumatietojen esitystapa. Pankit ovat yhdessä kehittäneet pankkiviivakoodin maksujen käsittelyn nopeuttamiseksi ja maksutietojen oikeellisuuden varmistamiseksi.

Paperilaskuihin voidaan tulostaa viivakoodi optisesti luettavassa muodossa, joka helpottaa laskun maksamista koska tietoja ei tarvitse syöttää käsin. Virtuaaliviivakoodi on mahdollista luoda siihen tarkoitukseen tehdyllä palvelulla.

Virtuaaliviivakoodilla tarkoitetaan pankkiviivakoodin numeerista versiota jota voidaan käyttää tilanteessa, jossa lasku toimitetaan sähköisesti (esimerkiksi sähköposti, NetPosti).

Suomalainen pankkiviivakoodi ja siten myös virtuaaliviivakoodi ovat yhteensopivia vain FI-alkuisten IBAN-tilinumeroiden kanssa eli niiden avulla ei voi esittää ulkomaista tilinumeroa maksun saajana, vaan tuolloin on käytettävä QR-koodia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.