Viron sosialistisen neuvostotasavallan lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viron sosialistisen neuvostotasavallan lippu 1940 - 1953
Viron sosialistisen neuvostotasavallan lippu 1953 - 1990

Viron sosialistisen neuvostotasavallan lippu oli Viron sosialistisen neuvostotasavallan tunnus vaakunan ohella. Se otettiin käyttöön Viron sosialistisen neuvostotasavallan Korkeimman neuvoston puhemiehistön asetuksella 6. helmikuuta 1953. Se vahvistettiin Viron sosialistisen neuvostotasavallan 7. marraskuuta 1977 hyväksytyn uuden perustuslain § 167:ssä.

Lipussa oli punainen tausta, joka kuvaa kommunismia. Lipun vasemmassa yläkulmassa oli tähti sekä sirppi ja vasara. Sen alareunassa oli leveä sininen raita, jonka päällä oli kaksi kapeaa valkoista raitaa ja niiden välissä ohut sininen raita. Raitaan oli kuvattu viisi terävää lainetta. Kuvion oli tarkoitus kuvata Itämeren laineita, jotka huuhtovat Viron rannikkoa.

Lipun erotti Latvian sosialistisen neuvostotasavallan lipusta se, että Viron sosialistisen neuvostotasavallan lipussa aaltokuvion alla oli punainen raita, joka Latvian lipusta puuttui. Lisäksi lainekuviointi oli Viron lipussa terävä, Latvian lipussa pyöreä.

Viron sosialistisen neuvostotasavallan lipun takapuolella ei yleensä ollut sirppi ja vasara -kuviota. Vuoden 1977 perustuslaki määräsi tämän säännöksi.

Lippu poistettiin käytöstä Viron itsenäistyttyä 24. helmikuuta 1991.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.