Viron merivoimat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viron laivasto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viron merivoimat / Eesti merevägi
Toiminnassa 1918–1940
1991–
Valtio Viro
Puolustushaarat Laivasto
Aselajit Laivasto
Osa joukkoa Viron puolustusvoimat
Koko 350 henkilöä
noin 1 500 reserviläistä
noin 20 alusta
Tukikohta Miinisadam, Tallinna
Värit Hopea, sinen ja kulta
Marssi Jää vabaks, Eesti meri!
Vuosipäivät 21. marraskuuta 1918
Komentajat
Nykyinen komentaja

Kapteeni Sten Sepper

Komentaja Ivo Värk
Tunnettuja komentajia Amiraali Johan Pitka

Viron merivoimat (vir. Eesti Merevägi) on yksi Viron puolustusvoimien puolustushaaroista ja se vastaa merialuiden valvonnasta ja tarvittaessa sen puolustamisesta sekä meripelastuksesta Viron aluevesillä.

Viron merivoimieen kuuluu rauhanaikana noin 350 henkeä ja se koostuu miinalaivueesta ja sukeltajayksiköstä.

Merijalkaväki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merijalkaväkipataljoona (vir. Meredessantpataljon) oli lyhytikäinen Viron merivoimien merijalkaväkiosasto. Pataljoona muodostettiin 5. maaliskuuta 1919 itsenäisyystaisteluiden aikana Viron laivaston pinta-alusten miehistöistä, opiskelijoista ja suomalaisista vapaaehtoisista. Yksikön vahvuus oli suurimmillaan noin 400 henkeä. Se sijoitettiin Tallinnaan, jossa se lakkautettiin vielä saman vuoden aikana.[1]

Rannikkopatteristot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo 1800-luvun lopulla Venäjän keisarikunta aloitti rannikkolinnakkeiden ja puolustuslaitteiden tekemisen Viron rannikolle. Tallinna on jo kauan ollut merkittävä Idän ja Lännen välisen kaupankeskus ja nyt siitä tuli tärkeä Itämeren laivaston sotasatama.

Viron itsenäisyystaisteluiden aikana ja Tarton rauhan jälkeen merivoimat aloittivat uudelleen rannikkolinnakkeiden rakentamisen. Vuodesta 1918 aina vuoteen 1940 rakennustöihin sijoitettiin miljoonia krooneja. Neuvostoliiton miehitettyä maan rannikkolinnakkeet tuhoutuivat ja nykyisin ainoastaan muutamissa paikoissa on asemat havaittavissa.

Vuodesta 1995 alkaen laivaston alukset ovat osallistuneet tärkeimpiin Itämerellä pidettyihin merisotaharjoituksiin. Vaikka laivasto on uudelleen muodostettu vasta 1993 ja se on yksi maailman pienimmistä, se on esittänyt vakuuttavaa yhteistyökykyä ja tunnustettu varteenotettavaksi yhteistyökumppaniksi alueellaan.

Vuonna 1998 perustettiin Baltian maiden yhteinen laivasto-osasto Baltian laivue, BALTRON, jonka tärkein tehtävä on parantaa Baltian maiden meripuolustusten keskinäistä yhteistoimintaa ja turvallisuutta ylläpitämällä jatkuvaa valmiutta alueella. Kukin maa toimittaa aluksen tai kaksi sekä henkilöstöä sovituiksi ajoiksi aina vuodeksi kerrallaan. Viro tarjoaa BALTRONille tukikohdan.

Toukokuusta 2005 maaliskuuhun 2006 laivaston lippulaiva EML Admiral Pitka oli Naton valmiusjoukkoon kuuluvan miinanraivausryhmä 1:n lippulaivana. Alus oli samalla ensimmäinen Baltian maiden alus osastossa.

Laivaston tärkein tehtävä on miinanraivauskyvyn luominen, joka on samalla sen rauhanajantehtävä. Maailmansotien aikana Itämereen laskettiin yli 80 000 miinaa, ja vuodesta 1995 alkaen laivaston miinaosasto on toiminut läheisessä yhteistoiminnassa muiden Itämeren laivastojen kanssa taatakseen turvallisen merenkulun.

Viron laivaston lippulaiva fregatti Admiral Pitka (entinen Tanskan laivaston HDMS Beskytteren (F340); lahjoitettiin Viroon vuonna 2000) Helsingin Eteläsatamassa 14.3.2007.

Viron merivoimien alusten nimi alkaa lyhenteellä EML (Eesti Mereväe Laev eli suomeksi Viron meriväen (merivoimien) laiva).

Miinantorjunta-alukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset miinantorjunta-alukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset vartioalukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]