Viron Suomen-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viron Suomen-instituutti eli Viro-instituutti Suomessa (vir. Eesti Instituut Soomes) on Viron instituutin Suomen toimipiste Helsingissä, ensimmäinen Viron ulkomaille perustama kulttuuriedustusto. Sen tarkoituksena on esitellä virolaista kulttuuria Suomessa.

Viron Suomen-instituutti avattiin 10. lokakuuta vuonna 1995[1] Helsingissä Mariankadulla, Baltia-keskuksessa, jossa instituutin toimitilat olivat vuoteen 2010 asti. Viro-instituutti järjestää konsertteja, näyttelyjä, kirjallisuusiltoja, luentoja ja muita kulttuuritapahtumia eri puolilla Suomea. Nykyään instituutin toimitilat ovat syksyllä 2010 avatussa Eesti Maja - Viro-keskuksessa, jossa pitävät majaa myös muut Suomen suuret Viro-toimijat. Helsingissä instituutin pääasiallisena tehtävänä on virolaisen kulttuurin ja Viron kulttuuripolitiikan tunnetuksi tekeminen Suomessa sekä maiden kulttuurisuhteiden kaikkinainen edistäminen. Instituutti panostaa erityisesti nuorten keskuudessa tehtävään työhön tarjoten mm. tietopaketteja kouluille ja tietoja opiskelumahdollisuuksista Virossa. Lisäksi instituutti pyrkii palvelemaan Suomessa asuvia virolaisia. Vuonna 2009 käynnistyi Viro-instituutin, Viron suurlähetystön ja Archimedes-säätiön yhteisvoimin Viro käy koulua -projekti Suomen peruskouluissa, lukioissa sekä korkeakouluissa. Projektin tavoitteena on tuoda Viroa lähemmäksi suomalaisia nuoria ja välittää tietoa eteläisestä naapurimaasta.

Viro-instituutin 15. juhlavuoden kunniaksi vuonna 2010 ilmestyi kaksikielinen juhlakirja Imede aeg – Ihmeiden aika. Kirja kuvaa Viron kehitystä uudelleenitsenäistymisen jälkeisinä kahtena vuosikymmenenä. Tämän lisäksi kirjassa on runsaasti kuvitettu katsaus instituutin tapahtumista viidentoista vuoden ajalta.

Viro-instituutti alkoi julkaista vuonna 2015 virolaisen kirjallisuuden antologiaa nimeltään Nippernaati, jonka päätoimittajana toimii suomentaja Sanna Immanen. Nippernaateja on julkaistu vuoteen 2020 mennessä yhteensä 4 ja viimeisimmän päätoimittajana toimi kirjoittaja ja kääntäjä Anniina Ljokkoi.

Viro-instituutin ystävät ry.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Viron Suomen-instituutille perustettiin tukiyhdistys Viro-instituutin ystävät ry. (VIY). Siihen voivat liittyä sekä yksityishenkilöt että yhteisöt, jotka ovat kiinnostuneita Viron ja Suomen kulttuuriyhteyksien tukemisesta. VIY:n tarkoituksena on tukea aatteellisesti ja taloudellisesti instituutin toimintaa sekä edistää virolaisen kulttuurin tuntemusta ja harrastusta yhteistyössä muiden Virosta kiinnostuneiden tahojen kanssa Suomessa.

Toiminnanjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. https://www.viro-instituutti.fi/instituutista/
  2. Eesti Instituut: Ihmeiden Aika, Imede Aeg. Eesti Instituut, 2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]