Loihde

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viria)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loihde Oyj
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Perustettu 1882 (nimellä Oy Waasan Telefooniyhdistys)
Toimitusjohtaja Samu Konttinen
Puheenjohtaja Timo Kotilainen
Kotipaikka Seinäjoki
Toimiala turvallisuus ja ICT
Tuotteet Digitaalinen ja fyysinen turva, tiedonhallinta, digitaaliset palvelut
Henkilöstö 750
Tytäryhtiöt Loihde Advisory Oy
Loihde Analytics Oy
Loihde Factor Oy
Loihde Trust Oy
Loihde Trust Spellpoint Oy
Loihde Trust Tansec Oy
Kotisivu www.loihde.com

Loihde Oyj (entisiltä nimiltään Viria ja Anvia) on suomalainen ICT-alan konserni, joka koostuu Loihde Oyj:stä sekä sen tytäryhtiöistä. Loihde toimii ICT- ja turvateknologia-aloilla.

Loihteen juuret ulottuvat vuoteen 1882, jolloin joukko vaasalaisia kauppiaita perusti Oy Waasan Telefooniyhdistyksen. Nykyisin Loihteessa työskentelee 750 työntekijää. Yrityksen slogan on Ihmiset edellä vuodesta 1882.

Loihteella on toimipisteitä Suomessa 22 ja Ruotsissa kaksi. Suurimmat toimipaikat Suomessa ovat pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.[1]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loihde on digipalveluyhtiö, joka rakentaa asiakkaille digitaalisia ratkaisuja sekä tarjoaa tietoturvariskeiltä suojautumista.[1]

Loihde-konsernissa on kaksi liiketoiminta-aluetta, digitaalinen kehittäminen ja turvaratkaisut. Loihteen turvaliiketoiminnan perusajatuksena on yksi turvallisuus. Loihde sanoo kasvattavansa asiakkaiden kilpailukykyä data-analytiikalla ja digitaalisilla palveluilla. Molempia liiketoiminta-alueita yhdistää yhteiskunnan voimakas digitalisaatiokehitys.

Tytäryhtiöitä ovat Loihde Advisory Oy, Loihde Analytics Oy, Loihde Factor Oy, Loihde Trust Oy, Loihde Trust Spellpoint Oy ja Loihde Trust Tansec Oy.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loihteen juuret ovat paikallisessa puhelinyhtiötoiminnassa. Vuonna 1882 vaasalaiset liikemiehet perustivat Oy Waasan Telefooniyhdistyksen, joka oli Suomen viides puhelinyhtiö.lähde?

Suomen telealalle on ominaista, että puhelinyhtiöitä perustivat yksityiset ihmiset omien kommunikaatiotarpeidensa pohjalta. Näin ollen pieniä puhelinyhtiöitä, -yhdistyksiä ja -osuuskuntia syntyi Suomeen useita satoja. Viime sotien jälkeen alalla alkoi rakenteellinen muutos, ja pieniä puhelinyhtiöitä yhdistyi suuremmiksi. Esimerkiksi Vaasan seudulla oli 1950-luvun puolivälissä noin 20 itsenäistä puhelinyritystä, joista suurin osa liittyi 1960-luvun alkuun mennessä Vaasan Puhelin Oy:hyn. Vastaava kehitys tapahtui myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Vuonna 1989 Vaasan Puhelin ja Etelä-Pohjanmaan Puhelin fuusioituivat Vaasan Läänin Puhelin Oy:ksi, ja Kokkolan Puhelin Oy liitettiin samaan yhtiöön vuonna 2010.lähde?

Anvia-nimellä konserni toimi vuodesta 2008 alkaen.lähde? Vuonna 2014 Elisa nousi Anvian suurimmaksi omistajaksi ja omisti 9.10.2014 yrityksestä 25 prosenttia. Anvia pyysi arviot yhtiön osakkeen arvosta. Kahden ulkopuolisen asiantuntijan tekemän arvion mukaan osakkeen arvo on selvästi korkeampi kuin Elisan tarjoama 2 000 euroa. Elisa pyrki valtaamaan Anvian, mutta eri tahoilta ryhdyttiin torjumaan valtausyritystä.[3] Kesällä 2016 Anvia ja Elisa sopivat yritysjärjestelystä, jossa Anvian telecom-liiketoiminnot sulautuivat Elisaan 1.7.2016.

Entinen Anvia Oyj vaihtoi nimensä Viria Oyj:ksi tammikuussa 2017 ja ryhtyi rakentamaan konsernia uuden strategiansa mukaisesti, jossa keskiöön nousi turvallisuus ja tiedon jalostaminen. Vuonna 2021 yhtiön nimeksi vaihtui Loihde Oyj.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Meistä Loihde. Viitattu 4.8.2021.
  2. Liiketoimintamme Loihde. Viitattu 18.2.2022.
  3. Hannu Puikkonen: Anvian 133 vuotta itsenäisenä puhelinyhtiönä katkolla 20.5.2015. Ylen uutiset. Viitattu 20.5.2015.
  4. Viriasta tulee Loihde – yhtiö selvittää listautumista First North -markkinapaikalle Loihde. 7.5.2021. Viitattu 4.8.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Boij, Pauline: Vaasan Puhelimen 100 vuotta: 1882–1982. Vaasa: Vaasan Puhelin, 1982. ISBN 951-99388-5-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]