Villa Sandelius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villa Sandelius 2021

Villa Sandelius on vuonna 1914 rakennettu Kotkan kaupungin vesijohtolaitoksen veden pumppaamo ja vedenpuhdistuslaitos. Rakennus sijaitsee Kotkassa Langinkosken luonnonpuiston kupeessa, Kotkan kaupunkipuistossa, Kymijoen rannalla Keisarillisen Kalastusmajan naapurissa. Rakennuksessa tuotettiin Kotkan kaupungin talousvesi 1950-luvulle asti. Puhdistettu vesi pumpattiin rakennuksesta Kotkan keskustassa sijaitsevaan Haukkavuoren vesitorniin.

Konehuoneena toimi rakennuksen alakerta, joka sisälsi pumppuhuoneen, suodatushuoneen, mittarien tarkistushuoneen, korjaushuoneen ja porraskäytävän. Yläkerrassa oli kone- ja putkimestarin huoneet, laitoksen johtajan konttorihuone sekä koneenhoitajan kammari.

Rakennus muutettiin vuoden 1950 alkupuolella Kotkan kaupungin vesijohtolaitoksen työntekijöiden asunnoiksi. Alakertaan rakennettiin kaksi asuntoa ja yläkertaan kaksi.

Vuonna 2011 kiinteistö siirtyi Kotkan kaupungilta yksityiseen omistukseen, jolloin rakennus sai nimen Villa Sandelius. Rakennus toimii edelleen asuintalona ja se on entisöity ja saneerattu vuosien 2012-2022 välisenä aikana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.