Vikas Swarup

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vikas Swarup on tunnetuimpia intialaisia nykykirjailijoita.

Vikas Swarup (hindiksi विकास स्वरूप, Vikās Svarūp; s. 1963 Allahabad, Intia[1]) on kirjailijana parhaiten tunnettu Intian ulkoministeriön virkamies ja diplomaatti.

Kirjallinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen esikoisromaaninsa Q and A (suomennettu nimillä "Tyhjentävä vastaus eli Kuka voittaa miljardin?" ja "Slummien miljonääri") kertoo köyhästä mumbailaisesta tarjoilijasta, josta tulee kaikkien aikojen suurimman palkinnon saanut tietokilpailuvoittaja. Sekä Intiassa että muualla kriitikkojen ylistämä bestseller on käännetty 40 kielelle. Se oli parhaiden esikoiskirjailijoiden joukossa valittaessa Commonwealth Writers' Prize -palkintoa ja se sai eteläafrikkalaisen palkinnon Exclusive Books Boeke Prize 2006 ja Prix Grand Public 2007 Pariisin kirjamessuilla 2007.

Kirjaan perustuva BBC:n radion tuottama kuunnelma sai parhaasta draamasta kultaisen Sony Radio Academy Award -palkinnon 2008 ja IVCA Clarion Award -palkinnon 2008. Brittiläinen Film4 hankki elokuvaoikeudet ja teki siitä runsaasti palkitun elokuvan nimellä Slummien miljonääri, jonka ohjasi Danny Boyle.

Vikas Swarupin toinen romaani Syyllisten seurue (Six Suspects) ilmestyi 2008, suomennos 2010. Teos kertoo rikkaan mutta moraalittoman intialaisen julkkiksen murhasta. Murhaa kuvataan kuuden epäillyn näkökulmasta, ja samalla luodaan kuvaa nyky-Intiasta. Teos on käännetty usealle kielelle, ja BBC ja Starfield Productions ovat varanneet sen elokuvaoikeudet.

Diplomaattiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swarup on palvellut diplomaattina Turkissa, Yhdysvalloissa, Etiopiassa ja Britanniassa. Elokuusta 2006 hän on ollut Intian Etelä-Afrikan-suurlähettiläs Pretoriassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Interview: Vikas Swarup - The author of Q&A, the novel behind the Oscar-winning film Slumdog Millionaire The Cambridge Student. 24.1.2013. Viitattu 11.4.2022. (englanniksi)
  2. Nicolette Scrooby: Six passages from India Daily Dispatch Online. 22.9.2008. East London, Etelä-Afrikka. Arkistoitu 21.9.2008. Viitattu 23.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]