Viihdytysjoukot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viihdytysjoukot olivat aluksi Valtion tiedoituslaitoksen, myöhemmin Suomen puolustusvoimien alaisuudessa vuosina 1941–1944 toiminut organisaatio. Sen tehtävänä oli kohottaa sotilaiden moraalia ja mielialaa.

Talvisodassa viihdytystoiminta oli vähäistä. Jatkosodan aikana tilanne korjattiin ja viihdytyskiertueita järjestettiin runsaasti.

Viihdytysjoukkojen kiertueet olivat hyvin suosittuja ja toivottuja tapahtumia rintamalla. Viihdyttäjinä toimi muun muassa laulajia, muusikkoja, näyttelijöitä, runonlausujia, pakinoitsijoita, taikureita, tanssijoita ja voimistelijoita. Osa heistä oli määrätty viihdytystehtäviin asevelvollisina, osa oli siviilejä.

Näyttelijöistä rintamalla kiersivät muun muassa Tauno Palo, Ansa Ikonen, Leif Wager, Lasse Pöysti ("Suomisen Olli") ja Maire Suvanto ("Suomisen Pipsa"), laulajista Eugen Malmstén, Olavi Virta sekä Harmony Sisters. Tapio Rautavaara oli viihdytysjoukkojen radioäänistä tunnetuin.

Viihdytysjoukoissa työskentely oli vaarallista, sillä esiintymispaikat olivat usein hyvin lähellä etulinjaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eteläpää, Heikki: ”Jees, teatteria!” – sanoi vääpeli Ryhmy : sotateatterit 1941-1944. 2002.
  • Kokonaismaanpuolustus : sisua ja sivistystä. Toim. Tapani Sarvanti ja Timo Soininen, 2013.
  • Korpela, Viljo: Niin se on poijaat : viihdetaiteilijat sodissamme 1939–1945. WSOY 1991.
  • Niiniluoto, Maarit: On elon retki näin, eli Miten viihteestä tuli sodan voittaja : viihdytyskiertueita, kotirintaman kulttuuria ja Saksan suhteita vuosina 1939–45. Kirjayhtymä, 1994.
  • Pilke, Helena ja Kleemola, Olli: Elämää juoksuhaudoissa. Sotilaiden huvit ja harrastukset jatkosodan rintamilla. SKS, 2015.