Vihan sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vihan sota (engl. War of Wrath) on fiktiivinen taistelu J. R. R. Tolkienin kirjassa Silmarillion. Kirjassa Vihan sota oli taistelu joka päätti Morgothin eli Melkorin ylivallan Keski-Maassa ja jonka päätteeksi hänet vangittiin ja heitettiin Ardan ulkopuolelle.

Kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haltiavaltakuntien romahtaessa yksi toisensa jälkeen Morgothin armeijan alle, tilanne näytti toivottamalta näiden sekä ihmisten eli edainin kannalta. Lopulta puolhaltia, eli sekä haltian että ihmisen sukujuuret omannut, Eärendil purjehti kummankin sukukunnan edustajana hakemaan apua Amanin valarilta, Maailman Vartijoilta. Silmarilin avulla Eärendil löysi perille ja valar suostuivat lähettämään armeijan Keski-Maan kansojen tueksi. Valar eivät itse osallistuneet sotaan koska viimeksi kun he hyökkäsivät suoraan Melkorin kimppuun, se oli ollut tuhoisa koko Keski-Maan kannalta.

Amanista lähtivät maia Eönwën johtama sotajoukko johon kuuluivat mm. vanyar-haltiat jotka palasivat tämän ainoan kerran Keski-Maahan. Vanyarin komentajana toimi haltioiden Korkean Kuninkaan Ingwën poika Ingwion. Keski-Maahan saavuttuaan armeijat murskasivat täydellisesti Morgothin armeijan ja ottivat tämän vangikseen. Eönwë otti molemmat jäljelle jääneet Silmarilit Morgothin rautakruunusta ja murskasivat itse kruunun. Morgothin palvelijoista pääsivät pakoon vain harvat mukaan lukien Sauron ja Morian balrog.

Valarin poissaolosta huolimatta sota oli tuhoisa ja upotti lähes koko Beleriandin alueen jossa valtakunnat olivat sijainneet. Meren pinnan yläpuolelle jäivät vain Lindon sekä Túrin Turambarin hauta.