Vierintälaakeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs vierintälaakeri

Vierintälaakeri on tietynlainen laakeri. Vierintälaakereissa liukukitka vaihdetaan vierimiskitkaan sijoittamalla liikkuvien osien väliin kuulia, rullia tai neuloja. Tällöin puhutaan vastaavasti kuula-, rulla- ja neulalaakereista. Vierintälaakeri tulee toimeen liukulaakeria vähemmällä voitelulla, joten vierintälaakeri soveltuu esimerkiksi kaksitahtimoottoreihin, joiden voitelu ei ole yhtä tehokas kuin nelitahtimoottorien. Vierintälaakereiden käyttäminen kuitenkin monimutkaistaa moottorin kokoamisvaihetta. Vierintälaakereita käytetään laajasti paikoissa, joissa ei ole runsaasti voiteluainetta tarjoilevaa voitelujärjestelmää (öljypumppua), vaan voitelu on heikkoa tai se tehdään määräajoin esimerkiksi voitelurasvalla.

Vierintälaakerit samoin kuin liukulaakerit kestävät hyvin akselia vasten kohtisuoraa voimaa, mutta jos järjestelmään kohdistuu akselinsuuntaisia voimia, niin silloin laakerointi täytyy suunnitella tätä varten (aksiaalilaakeri).

Laakerin asennus akseliin tapahtuu seuraavasti: laakeria kuumennetaan, jolloin se laajenee. Kuumana se laitetaan akseliin läpi. Akseli on sorvattu siten, että oikeassa kohdassa akseli on paksumpi, joten laakeri työnnetään tähän kohtaan. Kun laakeri jäähtyy, se kutistuu ja kiinnittyy tiukasti akseliin. Tämän kiinnitysmenetelmän nimi on lämpösovitteisuus.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.