Vierevänniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vierevänniemi on laaja, kesäisin erittäin suosittu Höytiäisen ranta-alue Kontiolahden kirkonkylässä.

Ranta syntyi, kun Höytiäisen järvenlaskun yhteydessä esiin tuli hietikko, jonka hiekka on erityisen hienoa. Vierevänniemen rakenteista voidaan myös lukea Höytiäisen kehitys jääkaudesta tähän päivään.

Ranta nimensä mukaisesti vierii eli kuluu hitaasti veteen. Rannan muoto muistuttaa porrasta, koska se on entinen vedenalaisen syvänteen ja matalikon reuna. Ylempänä rannalla on toinen "porras", joka on vielä ylemmän vedenpinnan aikaisen syvänteen reuna, "muinaisranta". Sen juurella on iso pirunpelto. Kolmas "porras" on nykyisen vedenpinnan mukaisen syvänteen reuna. Se on kuitenkin kaukana rannasta.

Paitsi, että Vierevänniemen ranta kuuluu kesäisin maakunnallisesti merkittäviin virkistys- ja päivämatkakohteisiin, tarjoaa sen lähialue muina aikoina erityisesti luonnossa liikkuville lähiseudun asukkaille liikunnallisia virikkeitä. Paikalla on useita beach volley kenttiä, frisbeegolfrata, sota-aikaisia maanpuolustukseen liittyviä rakennelmia, opastettu luontopolku joka tutustuttaa muun muassa alueen geologiaan ja vie kulkijan Honkavaaran lähinäköalapaikalle. Rannalla on myös luvallinen grillaus- ja nuotiopaikka, pukukopit sekä käymälät.

Vuosittainen Vieriskä Beach volley turnaus tuo heinäkuussa rannan täyteen lentopallon ystäviä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pihlatie, M., Vesajoki, H., Lappalainen, A., Hottola, P. (1997): Höytiäinen
  • Vesajoki, H. , Kilpiäinen, A.(1992): Kontioniemi-Kontiolahti