Vieraskirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta. Jussi Hakulisen albumista katso Vieraskirja (albumi).
Vieraskirjan sivut voivat olla täysin valkoiset vapaamuotoisia viestejä varten, tai viivoitetut lyhyitä henkilötietoja varten kuten tässä.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kirjoittaa Kanadan parlamentin vieraskirjaan 2009.

Vieraskirja on kirja, johon sen omistaja pyytää vieraitaan kirjoittamaan terveisiä tai vain nimikirjoituksensa. Vieraskirjaa käytetään kotona, juhlissa, museossa tai muussa julkisessa laitoksessa tai taidenäyttelyssä.[1] Vieraskirjaan kirjoittaminen voi olla myös seremoniallinen osa arvovieraan käyntiä.

Säännöllisesti ylläpidettynä vieraskirjasta voi tulla mielenkiintoinen osa sen omistajan, kuten yksityishenkilön, perheen, yrityksen tai laitoksen historiaa. Vieraat voivat kirjoittaa kirjaan esimerkiksi kiitoksensa, runon tai kuvauksen vierailusta. Vieraiden tulisi kuitenkin saada itse päättää, kirjoittavatko siihen mitään, pelkän nimensä vai pidemmän viestin.[2][3]

Monilla kutsuilla vieraskirja on korvannut perinteisen käyntikorttikulhon, johon vierailla on ollut tapana jättää oman korttinsa. Taidenäyttelyissä ja museoissa vieraskirja on tapa pitää lukua eri päivien kävijöistä ja heidän asuinpaikkakunnistaan. Näiden tietojen lisäksi näyttelyiden ja tapahtumien vieraskirjoihin kirjoitetaan yhä useammin myös kommentteja kävijän kokemuksista.[3]

Hotellien ja muiden majoituslaitosten vieraskirjoihin asiakkaat ovat monissa maissa lain vaatimuksesta velvollisia kirjaamaan henkilötietonsa. Suomessa majoittujien tiedot kerätään irrallisilla lomakkeilla.

Surunvalittelu- ja onnittelukirjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vieraskirjan ja adressin välimuotoja ovat surunvalittelu- ja onnittelukirjat esimerkiksi maan suurlähetystöissä valtionpäämiehen kuoleman tai hallitsijaperheen perhetapahtuman johdosta.[4][5]

Vieraskirja verkossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityishenkilöiden, julkisten laitosten ja yritysten verkkosivustoilla voi myös olla vieraskirjaksi nimetty osio, johon kävijät voivat jättää kommentteja.

  1. Hakusana vieraskirja, Nykysuomen sanakirja, osa 6 (TS–Ö), WSOY 1996.
  2. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 1304. WSOY, 1958.
  3. a b Anu Seppälä ja Anu Virkkunen: Käytös- ja tapatieto, Suuri suomalainen kirjakerho 1985, s. 345.
  4. Surunvalittelukirja, Suomi-sanakirja. Viitattu 11.7.2014.
  5. Pikkuprinsessalle onnittelukirja myös Helsingissä, Myös suomalaiset voivat onnitella Ruotsin kuningasperhettä uuden jäsenen syntymän johdosta. Iltalehti 23.2.2012, viitattu 10.7.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Guestbook