Vieras Skotlannista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vieras Skotlannista
Putting Pants on Philip
Ohjaaja Clyde Bruckman
Käsikirjoittaja H.M. Walker
Tuottaja Hal Roach
Kuvaaja George Stevens
Leikkaaja Richard C. Currier
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vieras Skotlannista (Putting Pants on Philip) on lyhyt mykkäelokuva vuodelta 1927, jossa pääosassa ovat brittiläinen Stan Laurel ja yhdysvaltalainen Oliver Hardy. Se on Laurelin ja Hardyn ensimmäinen "virallinen" yhteinen elokuva.[1] Elokuvassa Laurelin esittämä skottilainen Philip saapuu Yhdysvaltoihin kiltti yllään ja joutuu vaikeuksiin kilttinsä vuoksi. Hänen Hardyn esittämä setänsä yrittää saada hänet käyttämään housuja.[2]

Laurel ja Hardy esiintyivät yhteensä 107 elokuvassa vuodesta 1921 vuoteen 1950. Elokuvan idea tuli Laurelilta ja perustui Laurelin ystävän kertomaan tarinaan ajalta jolloin Laurel oli töissä konserttisalissa.[3] Arkistoija William K. Everson kuvasi elokuvaa "yhdeksi 1920-luvun lopun todellisista jalokivistä, ja ehkä Laurelin ja Hardyn kaikista elokuvista omalaatuisimmaksi, vaikkei välttämättä hauskimmaksi".[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piedmont Mumblethunder (Hardy) odottaa skottilaista veljenpoikaansa Philipiä (Laurel) laiturilla. Piedmont ei tiedä miltä Philip näyttää, mutta on lukenut kirjeestä että Philip on niin ujo naisten keskuudessa että hän "näkee täpliä". Nähdessään nuoren miehen käyttäytyvän oudosti laivan lääkärin terveystarkistuksessa, Piedmont kertoo ohikulkijalle säälivänsä sitä joka joutuu tämän matkustajan hakemaan - vain huomatakseen että kilttimies on Philip. Vaikka Piedmont pitää kiltillistä Philipiä ensin naismaisena, hän yrittää keskustella tämän kanssa ja näyttää tälle kaupunkia. Käy kuitenkin ilmi ettei Philip kärsi mistään ujoudesta naisten keskuudessa vaan on paatunut naistenmies. Philip päätyy lopulta menettämään alushousunsa ja kävelee ilmanvaihtoventtiilin yli joka saa hänen kilttinsä nousemaan, saaden kaksi naista pyörtymään.

Häveten veljenpoikaansa Piedmont vie Philipin räätäliin, joka sovittaa hänelle housuja vaikka Philip inhoaa niitä. Philip lähtee räätälistä pois jatkaakseen aiemmin näkemänsä naisen seuraamista. Philip ottaa kilttinsä pois peittääkseen sillä mutalätäkön. Nainen kuitenkin kieltäytyy tästä kohteliaisuudesta ja sen sijaan vain hyppää lätäkön yli ja häipyy. Sen sijaan kiltin päälle astuu Piedmont, joka tippuu syvään mutaiseen kuoppaan.[3] Elokuva loppuu lähikuvaan Oliver Hardyn kasvoista näyttäen "tulevan harmistuneen ilmeen klassikon".[5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tämä oli Laurelin ja Hardyn ensimmäinen "virallinen" yhteiselokuva, ikonisista Ohukainen ja Paksukainen -hahmoista ei vielä ollut tullut pysyviä. Näiden hahmojen ensiesiintyminen oli Fred Guiolin ohjaamassa elokuvassa The Second Hundred Years, missä Leo McCarey ehdotti että näyttelijät esiintyisivät vakituisesti yhdessä.

Osa elokuvasta kuvattiin historiallisessa Culver-hotellissa.[6] Elokuva sai ensi-iltansa 3. joulukuuta 1927.[7]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gehring 1990, s.62.
  2. Mitchell 2010, s.229.
  3. a b Garza, Janiss: "Putting Pants on Philip (1927)", NYTimes.com. The New York Times. Viitattu 3. joulukuuta 2015.
  4. Everson, William K.: "The Theodore Huff Memorial Film Society", William K. Everson Archive. Viitattu 3. joulukuuta 2015.
  5. Garza, Janiss: "Putting Pants on Philip (1927)", AllMovie. Viitattu 18. maaliskuuta 2016.
  6. Smith, Leon (1988): Hollywood Goes on Location, Los Angeles: Pomegranate Press. s. 177.  ISBN 0-938817-07-8-
  7. Nollen, Scott Allen (1989): The Boys: The Cinematic World of Laurel and Hardy, McFarland & Company, s.97.  ISBN 978-0-89950-383-7.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Everson, William K.: The Complete Films of Laurel and Hardy. New York: Citadel, 2000, 1967.  ISBN 0-8065-0146-4.
  • Gehring, Wes D.: Laurel & Hardy: A Bio-Bibliography. Burnham Bucks, Iso-Britannia: Greenwood Press, 1990.  ISBN 978-0313251726.
  • Mitchell, Glenn: The Laurel & Hardy Encyclopedia. New York: Batsford, 2010; ensipainos 1995.  ISBN 978-1-905287-71-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]