Vienanlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vienanlahti
Vienanlahti Vienanmeren kartalla.
Vienanlahti Vienanmeren kartalla.
Sijainti Arkangelin alue
Valtio Venäjä
Merialue Vienanmeri
Suurin syvyys 120 m

Vienanlahti[1] (ven. Дви́нская губа́, Dvinskaja guba) on yksi neljästä suuresta Vienanmeren lahdesta Luoteis-Venäjällä. Muut ovat Äänislahti lounaassa (etelässä), Kantalahti luoteessa sekä ulompana koillisessa, lähimpänä Vienanmeren suuta oleva Mezeninlahti.[2][3] Nimitys Vienanlahti saatetaan toisinaan sekoittaa Vienanmeren kanssa, sillä koko Vienanmerikin on itse asiassa vain Pohjoisesta jäämerestä etelään työntyvä lahti.

Hallinnollisesti Vienanlahti kuuluu Arkangelin alueeseen. Lahden pohjukkaan laskee Vienanjoki, jonka suistossa sijaitsevat Arkangelin ja Severodvinskin kaupungit.[4] Vienanlahti rajautuu lounaispuolellaan Äänisen niemimaahan, joka erottaa sen Äänislahdesta. Vienanlahden tämän rannan nimi on Kesärannikko (Letnyi bereg) ja itäpuolen vastarannan nimi puolestaan Talvirannikko (Zimnyi bereg).[5]

Vienanlahden pituus on 93 km, leveys lahden suulla 130 km ja suurin syvyys 120 m.[4] Vuoroveden vaihtelu on noin 1,4 m.[4] Talvella lahti ja koko Vienanmeri ovat jäässä, mutta satamiin liikennöidään murtajien avulla.

Kesärannikon hiekkarantoja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Venäjän federaation paikannimiä, s. 53. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 9.10.2015).
  2. Белое море BSE
  3. Limits of Oceans and Seas, 3rd edition International Hydrographic Organization (1953)
  4. a b c Dvinskaja guba Jandeks slovari / BSE
  5. Hakulinen, K. (1983) Maailman paikannimet. Oikeinkirjoitusopas.