Viatcheslav Novikov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viatcheslav Novikov
Henkilötiedot
Syntynyt16. huhtikuuta 1947 (ikä 77)
Harkova, Ukraina
Kansalaisuus ukrainalainen
Ammatti Pianisti
Muut tiedot
Tyyli Klassinen
Aiheesta muualla
[www.viatcheslavnovikov.com Kotisivu]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viatcheslav Novikov syntyi Harkovassa, Ukrainassa, vuonna 1947. Novikov opiskeli Kiovan konservatoriossa, professori Vsevolod Topilinin johdolla. Aspirantuuran, eli tohtoritutkintoa vastaavan koulutuksensa hän suoritti professori A. Aleksandrovin johdolla. Novikov on soittanut uransa aikana tuhansia konsertteja sekä soolona, että useissa eri kokoonpanoissa. Hän on esiintynyt jokaisessa entisen Neuvostoliiton maassa ja monissa Euroopan maissa sekä lisäksi muun muassa Brasiliassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Novikovin ura oli aluksi painottunut jazz-musiikkiin, kunnes hän omistautui klassiselle musiikille aloitettuaan opintonsa professori V. Topilin alaisuudessa 1960-luvun loppupuolella. 1970- ja 1980-luvulla Novikov toimi Kiovan filharmoniaorkesterin solistina sekä esiintyi vuodesta 1979 alkaen perustamansa Kiovan pianotrion kanssa, soittaen yli sata konserttia vuodessa. Kiovan pianotrio oli 1980-luvulla yksi Neuvostoliiton kuuluisimmista ja arvostetuimmista.

Vuodesta 1989 alkaen Novikov on asunut Suomessa. Ensimmäiset Suomen konserttinsa hän soitti heinäkuussa 1989 pienellä kamarimusiikkifestivaalilla Puumalassa. Konsertit olivat huippumenestys ja niitä kehuttiin Helsingin Sanomissa festivaalin parhaiksi.

Novikov sai vuonna 1994 ensi kerran kutsun Kuhmon kamarimusiikki -festivaaleille, joilla hän loppujen lopuksi esiintyi lisäksi vuosina 1995-2000 ja 2005. Vuosituhannen vaihteessa Novikov esiintyi myös useita kertoja eri puolilla Eurooppaa sellisti Seppo Kimasen ja viulisti Yoshiko Arain kanssa.

Novikov on soittanut myös jazz-triossa yhdessä virolaisen basistin Toivo Untin sekä yhdysvaltalaisen rumpalin Brian Melvinin kanssa muun muassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Lisäksi trio esiintyi useita kertoja George Enescu -festivaalilla Romaniassa. Trio julkaisi Paintings -nimisen levyn vuonna 2006.

Uransa aikana Novikov on levyttänyt yhteensä 14 albumia, joista uusin julkaistaan syksyllä 2023.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]