Vetehishevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”kelppi” ohjaa tänne. kelpit on kalaheimo. Joskus nimitystä käytetään myös Laminariales-lahkon ruskolevistä.

Vetehishevonen eli jokihevonen on uskomuksen kaunis hevonen, joka seisoo virrassa tai laukkaa rannalla. Eläin käyttäytyy hyvin säyseästi, ja päästää pahaa aavistamattoman ihmisen ratsaille, mutta katoaa sitten virran syövereihin ukkosenjyrinän säestyksellä ihminen mukanaan. Skottien vetehishevonen on kelppi, irlantilaisten aughisky, ja myös ruotsalaiset tuntevat olennon.

Englantilaisen rockyhtyeen Jethro Tullin Stormwatch-levyllä (1979) on kappale Kelpie, joka kertoo nuoresta naisesta, jonka kelppi houkuttelee mukaansa.

Kelppitarinoilla saattaa olla samanlainen funktio kuin suomalaisilla Näkki-kertomuksilla: pelotellaan lapset pois vaarallisen virran ääreltä. Ne juontavat kuitenkin juurensa paljon vanhemmalle ajalle ja saattavat olla jäänteitä kelttien joen ja sään jumalien palvonnasta.

Suomessakin tunnetaan eläimiksi muuntautuvia näkkejä tai vetehisiä, jotka houkuttelevat ihmisiä selkäänsä. Eräässä tarinassa iso musta koira tuli rannassa leikkivien lasten luo. Leikittyään aikansa lasten kanssa koira pyysi lapsia selkäänsä. Lapset nousivat koiran selkään. Takimmaisena istuva lapsi ei kuitenkaan mahtunut kunnolla, joten hän päivitteli tilaa olevan yhtä vähän kuin näkin hännällä. Kuullessaan nimensä koiraksi muuntautunut näkki pelästyi, pudotti lapset selästään, ja katosi veteen. Yleensä ennen myrskyä saattaa kuulua kelpin vaikerointia ja kelppi saa halutessaan vedet tulvimaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.