Kelpit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kalaheimoa. Kelpeiksi kutsutaan joskus myös Laminariales-lahkon ruskoleviä. Taruolennosta katso vetehishevonen.
Kelpit
Marmorikelppi (Chironemus marmoratus)
Marmorikelppi (Chironemus marmoratus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Kelpit
Chironemidae
Gill[1]
Suvut
  • Chironemus
  • (Threpterius, katso teksti)
Katso myös

  Kelpit Wikispeciesissä
  Kelpit Commonsissa

Kelpit (Chironemidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan eteläiseltä pallonpuoliskolta Tyynestämerestä.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelppien heimoon kuuluu lähteestä riippuen 4–6 lajia, jotka ovat marmorikelppi (Chironemus marmoratus), kirjokelppi (C. maculosus), C.bicornis , C. delfini, C. georgianus ja C. microlepis. Aikaisemmin kirjokelppi luettiin kuuluvaksi omaan Threpterius sukuunsa, mutta on molekyylifylogeneettisissa tutkimuksissa osoittautunut kuuluvaksi muiden kelppilajien kanssa samaan sukuun.[2][1]

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelpit kasvavat suurimmillaan noin 40 cm pitkiksi. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat hoikkia ja ruumis on melko korkea ja osalla lajeista on selässä kyhmy. Selkäevä on pitkä ja sen etuosassa on 14–16 piikkiä ja takaosassa pehmeämpiä ruotoja. Kalat muistuttavat naamioahvenia (Cheilodactylidae), mutta eroavat niistä selkä- ja pyrstöeviensä perusteella. Kelppilajien suomujen koko vaihtelee ja useimmiten ne ovat väritykseltään ruskeankirjavia. Tämä marmorimainen kuviointi on hyvä suojaväritys kivikkopohjilla.[2][1][3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelppejä tavataan läheltä Australian, Uuden-Seelannin ja Chilen rannikkoja. Ne elävät kivikkoisilla alueilla ja vesikasvillisuuden joukossa.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Roberto Meléndez & Brian S. Dyer: Review of the southern hemisphere fish family Chironemidae (Perciformes: Cirrhitoidei). Revista de Biología Marina y Oceanografía, 2010, 45. vsk, s. 683–693. (englanniksi)
  2. a b Family Cheilodactylidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 24.10.2011. (englanniksi)
  3. a b Michael Allaby: A dictionary of zoology, s. 126. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199233410. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 24.10.2011). (englanniksi)
  4. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 85. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.