Vesityökortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesityökortti on vesilaitoshenkilöstölle suunnattu kokeella suoritettava todistus heidän osaamisestaan. Vesityökortin suoritusvelvoite perustuu terveydensuojelulain muutokseen 285/2006[1], joka tuli voimaan 1. toukokuuta 2006. Kevääseen 2012 asti vesityökortti tunnettiin nimellä vesihygieniapassi.[2]

Talousvettä toimittavissa laitoksissa ja uimahalleissa, kylpylöissä ja vastaavissa työskentelevien, veden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä suorittavien henkilöiden tulee suorittaa talous- tai allasvesihygieeninen osaamistesti hyväksytysti. Talousvesihygienian osalta velvoite koskee yli 50 henkilön tarpeisiin tai yli 10 kuutiometriä talousvettä päivässä toimittavassa laitoksessa työskenteleviä henkilöitä. Talousvesihygieenisessä osaamistestissä on voinut suorittaa sekä vesilaitostestin että vesijohtoverkostot testin keväästä 2012 lähtien. Tätä ennen oli mahdollista erikoistua pinta- tai pohjavesilaitoksiin. Molemmilla nykyisillä kortilla tulee täytetyksi lainsäädännön velvoite. Omalta työnantajalta kannattaa kysyä, kumpaa korttia työnantaja pitää sopivampana suoritettavaksi.[2]

Kyseisissä paikoissa työskentelevällä on oltava riittävät perustiedot:

Työnantajan täytyy lisäksi pitää kirjaa työntekijöiden laitosteknisestä ja vesihygieenisestä osaamisesta ja esittää pyydettäessä tiedot kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Vesityökortin suoritus perustuu kirjalliseen osaamistestiin, jonka hyväksytysti läpäisseille Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) myöntää todistuksen eli vesityökortin. Osaamistodistus on voimassa 5 vuotta, jonka jälkeen testi on suoritettava uudelleen. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto hyväksyy näyttökokeen pitäjät. Hyväksyttyjen testaajien tiedot löytyvät Valviran verkkosivuilta.[2] Syyskuuhun 2011 mennessä talousvesihygieenisen testin hyväksytysti suorittaneita oli 17 199.

Tarkempia säännöksiä testitodistuksesta sekä allasvesi- ja talousvesihygieenisestä osaamisesta on annettu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksilla 1350/2006[3] (allasvesitekninen osaaminen ja allasvesityökortti) ja 1351/2006[4] (laitostekninen osaaminen ja talousvesityökortti).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]