Moninpeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Verkkomoninpeli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moninpelin pelaamista Lyon e-Sport-lähitapahtumassa.

Moninpelillä (engl. multiplayer) tarkoitetaan peliä tai pelitapahtumaa, johon voi ottaa osaa useampi kuin yksi pelaaja. Pelaajat voivat pelata joko kaikki kaikkia vastaan tai muodostaa joukkueita, joilla on sama päämäärä pelissä. Videopelejä pelattaessa jokaisella pelaajalla voi olla oma peliohjain liitettynä samaan pelikoneeseen, jolloin useita henkilöitä voi pelata samanaikaisesti, tai kukin suorittaa pelivuoroonsa liittyvät toimet samalla koneella yksi kerrallaan, jolloin pelimuodosta käytetään nimitystä hotseat. Moninpelejä ovat myös usealla tietokoneella tai pelikonsolilla joko lähiverkossa tai Internetin välityksellä pelattavat verkkopelit. Verkkomoninpelillä viitataan Internetin välityksellä pelattavaan moninpeliin.

Massiivinen moninpeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massiivisesti moninpelattava peli eli MMO (massively multiplayer online game) on peli, jossa internetin välityksellä voivat yhdessä pelata suuret määrät ihmisiä. Samassa pelimaailmassa voi vuorovaikuttaa toistensa ja ympäristön kanssa samaan aikaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, kuten EVE Online -pelissä. MMO:lle tyypillistä on yhteistyön tarve muiden pelaajien kanssa suurissa ryhmissä. MMO:lle on myös tyypillistä että ne sisältävät toisilleen samankaltaisesti osia, joissa pelaaja voi pelata yksin tietokonetta vastaan (player versus environment, PvE), ryhmässä tietokonetta vastaan (group PvE), yksin muita pelaajia vastaan (player versus player, PvP) tai ryhmässä muita pelaajia vastaan (group PvP, GvG, FvF). Pelaavat ryhmät, joita usein kutsutaan killoiksi (engl. guild) tai ryhmittymiksi (engl. faction) kilpailevat usein muita pelaavia ryhmiä vastaan (esim. guild versus guild, GvG tai faction versus faction, FvF).

Yhteistyöpeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Yhteistyöpeli

Yhteistyöpelissä eli co-opissa pelaajat voivat pelata yhteistyössä toistensa kanssa tietokoneen ohjaamia hahmoja vastaan.

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.