Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen yhdistys (engl. Association of the Finno-Ugric Peoples of the Russian Federation (Afun Rf))[1][2] on vuonna 1991 perustettu ja vuonna 2005 Venäjän valtion uudelleen organisoima järjestö. Se edustaa niitä Venäjän tasavaltoja ja alueita, joissa asuu myös suomalais-ugrilaisia. Yhdistys on viranomaisten edustaja, ei alueiden asukkaiden edustaja.[3]

Lähteiden mukaan Afun on Kremliä lähellä oleva järjestö.[1] Tarton yliopiston emeritusprofessori[4] Tõnu Seilenthal, joka on virolaisten edustaja kansainvälisessä suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomiteassa sekä yksi Tarton kongressin järjestäjistä, kertoi keväällä 2021 kansojen edustajien olevan tyytymättömiä Afunin kielteiseen lausuntoon Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressista. Lausuntoa oli arveltu Kremlin sanelemaksi, mutta Seilenthal arveli alempien viranomaisten itsenäisesti ennakoineen, mitä heidän haluttaisiin kirjoittavan sen jälkeen, kun Venäjä lisäsi Viron ”epäystävällisten maiden” luetteloon.[3]

Yhdistys julkaisi 10. maaliskuuta 2022 Venäjän vuonna 2022 Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä tukevan kannanoton:[5]

»Me, Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen edustajat, ilmaisemme tukemme Venäjän federaation presidentille Vladimir Vladimirovitš Putinille, joka päätti suojella Donetskin kansantasavallan ja Luhanskin kansantasavallan asukkaiden oikeuksia ja etuja [ja päätti tehdä] pakotettuja ja välttämättömiä toimenpiteitä maamme turvallisuuden vahvistamiseksi.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IS: Kremliä lähellä oleva järjestö vaatii boikottia kesän sukukansakokoontumisille (STT) Satakunnan Kansa. 26.4.2021.
  2. Russia withdraws from the World Congress of Finno-Ugric Peoples Estonian World. 24.4.2021. (englanniksi)
  3. a b Suomi ja Viro ovat venäläisen järjestön mukaan ylimielisiä veljiä, ja siksi maa ei aio osallistua suomalais-ugrilaisten maailmankongressiin Tartossa tänä kesänä Helsingin Sanomat. 11.5.2021.
  4. Tõnu Seilenthal Tarton yliopiston eestin kielen ja yleisen kielitieteen laitos. Arkistoitu 11.5.2021. Viitattu 11.5.2021.
  5. Heikki Salmela: Osastot Laatokka ja Ääninen taistelevat Ukrainassa Suomen Kuvalehti. 27.11.2022. Otavamedia.