Veitsileuat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veitsileuat
Pilkkuveitsileuka (Oplegnathus punctatus)
Pilkkuveitsileuka (Oplegnathus punctatus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Veitsileuat
Oplegnathidae
Bleeker, 1853
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Veitsileuat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Veitsileuat Commonsissa

Veitsileuat (Oplegnathidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Intian valtamereltä ja Tyyneltämereltä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veitsileukojen heimoon kuuluu yksi suku ja siinä noin seitsemän lajia. Lajeja ovat esimerkiksi seepraveitsileuka (Oplegnathus fasciatus) ja pilkkuveitsileuka (Oplegnathus punctatus). Ruumiinmuodoltaan lajit ovat ovaalinmuotoisia, korkearuumiisia ja litteitä. Kalat kasvavat pituudeltaan suurimmillaan noin 90-senttisiksi. Veitsileuoilla on yksi selkäevä, jonka piikikäs etuosa on matala ja takaosa korkeampi. Tyypillinen piirre veitsileukalajeille on, että hampaat ovat kasvaneet yhteen ja muodostaneet terävän reunan ja muistuttavat siten papukaijakaloja. Väritykseltään aikuiset kalat poikkeavat huomattavasti poikasista. Aikuiset veitsileuat ovat tummia ja kuvioina voi olla raitoja tai pilkkuja. Nuoret kalat ovat sen sijaan keltaisia tummin pystyraidoin.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veitsileukoja tavataan Afrikan etelärannikolta, Japanin rannikolta Australian rannikolle ulottuvalta vyöhykkeeltä ja myös Havaijin ja Galápagossaarten lähettyviltä. Aikuiset kalat elävät koralliriutoilla aina 150 metrin syvyyteen asti ja nuoret yksilöt liikkuvat merileväkasvustoissa. Lajit ovat kaikkiruokaisia, mutta syövät enemmän eläin- kuin kasviravintoa. Veitsileuat pystyvät murskaamaan hammaslevyjensä avulla ravinnokseen simpukoita, ostereita ja merisiilejä. Veitsileuat ovat hyviä ruokakaloja, mutta eivät kaupallisesti kovin merkittäviä. Niitä arvostetaan erityisesti Japanissa.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 385. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 19.01.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Oplegnathidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  3. a b Randall, John E.: Shore Fishes of Hawai’i, s. 115. University of Hawaii Press, 2010. ISBN 978-0824834272. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 19.01.2012). (englanniksi)
  4. a b Family Oplegnathidae (PDF) FAO. Viitattu 19.01.2012. (englanniksi)