Vedonlyöntipörssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vedonlyöntipörssi (tai vetopörssi) on internetissä toimiva virtuaalinen markkinapaikka, jossa kaksi tai useampi vastakkaisen näkemyksen omaavaa vedonlyöjää lyö vetoa keskenään. Vedonlyöntipörssissä vedonlyöjät käyvät keskenään kauppaa urheilu- tai muun tapahtuman lopputuloksesta.

Vedonlyöntipörssissä pelaajat määrittävät keskenään hinnan eli kertoimen sekä panoksen, jolla ovat valmiita lyömään vetoa kohteesta. Vedonlyönti vahvistetaan vasta sen jälkeen, kun kohteen hintatarjous ja -pyyntö kohtaavat. Vedonlyöntipörssiä ylläpitävä yhtiö saa rahansa komissiosta, jonka se ottaa asetetuista vedoista. Komission suuruus on yhtiöstä riippuen joitakin prosentteja asetetusta panoksesta.

Vedonlyöntipörssi eroaa perinteisestä urheiluvedonlyönnistä siinä, että pelaajat itse määrittelevät kertoimet eli hinnan, jonka ovat valmiita maksamaan kohteesta. Perinteinen vedonlyönti tapahtuu siten, että järjestävä yritys (kuten Suomessa Veikkaus) määrittää kohteet ja kertoimet etukäteen tai kohteet ja säännöt joiden puitteissa lopullinen voittosumman määrittävä kerroin määräytyy.

Vedonlyöjille vedonlyöntipörssi tarjoaa yleensä korkeammat kertoimet ja joustavammat peliehdot. Korkeammat kertoimet muodostuvat siitä, että markkinoilla on eriäviä näkemyksiä ja mielipiteitä kohteen lopputulemasta. Vedonlyöjä voi näin ollen tarjota pienempää kerrointa tai pyytää korkeampaa kerrointa kohteesta. Vedonlyöntipörssissä vedonlyöjä voi tehdä ns. Tarjoa-vetoja, jossa hän tarjoaa vetoa muille vetopörssin asiakkaille.

Perinteiset vedonlyöntiyhtiöt ovat keskittyneet tarjoamaan vedonlyöntiä lähinnä urheilusta. Vedonlyöntipörssissä ovat korostuneesti nousseet esille esimerkiksi viihdetapahtumiin tai TosiTV-sarjoihin perustuvat kohteet. Suosituimpien kohteiden joukossa myös pörsseissä ovat kuitenkin edelleen kansainväliset huippu-urheilusarjat kuten Valioliiga, Mestarien liiga sekä eri maiden kansalliset liigat kuten jääkiekon SM-liiga ja jalkapallon Veikkausliiga. Kansainväliset tennisottelut ovat nousseet nopeasti vetopörsseissä suosituiksi kohteiksi.