Vasili Juhnin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vasili Vasiljevitš Juhnin (ven. Василий Васильевич Юхнин; 12. tammikuuta 190723. marraskuuta 1960) oli komilainen kirjailija.

Juhnin syntyi nykyisen Komin tasavallan Priluzjen piirin Zanuljen kylässä. Nuorena hän työskenteli kyyti- ja uittomiehenä. Vuonna 1937 Juhnin valmistui Komin pedagogisen instituutin kielen ja kirjallisuuden tiedekunnasta, minkä jälkeen hän työskenteli kominkielisen Vörledźyś-lehden toimittajana Syktyvkarissa. Vuosina 1938–1948 hän toimi Komin kirjailijaliiton puheenjohtajana.

Juhninin ensimmäiset kertomukset ilmestyivät 1930-luvun alussa. Vuonna 1938 Udarnik-kirjallisuuslehdessä julkaistiin hänen kirjoittamansa ensimmäinen kominkielinen romaani Alöi ĺenta (”Punainen nauha”), joka kertoo komitalonpoikien elämästä 1900-luvun alussa. Erillisenä kirjana se ilmestyi vuonna 1941. Juhninin toinen romaani Tundrasa bijas (”Tundran valot”) julkaistiin vuonna 1950. Sen aiheena ovat Vorkutan hiiliesiintymien hyödyntämisen alkuvaiheet neuvostoaikana. Juhnin on kirjoittanut myös lastenkirjoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]