Varjojen kaupungit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Varjojen kaupungit (engl. The Mortal Instruments) on Cassandra Claren luoma kuusiosainen fantasiakirjasarja. Alun perin tarinan oli tarkoitus olla trilogia, mutta kirjailija päätti kirjoittaa jatkoa kolmen kirjan verran. Cassandra Claren kirjasarjan maailmassa on vampyyrien ja ihmissusien lisäksi varjometsästäjiä, enkeleitä, demoneja, haltioita ja velhoja.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cassandra Clare kertoo saanneensa innoituksen Varjojen kaupungit -sarjaan ystävänsä tatuointiliikkeessä. Liikkeen kattoon oli maalattu työntekijöiden risteäviä jalanjälkiä, ja Claren mielestä jalanjäljet näyttivät siltä kuin liikkeessä olisi käyty taistelu. Tästä hän keksi myös demonienmetsästäjät, jotka käyttäisivät riimuja loihtimiseen. [1]

Varjojen kaupungit koostuu kahdesta trilogiasta. Ensimmäisen teemana on kirjan sankarin matka alamaailmaan. Ensimmäisen kirjan teemana on laskeutuminen, toisen alamaailma tai helvetti ja kolmannen ylösnousu. Toisen trilogian teemoina ovat puolestaan houkutus, lankeemus ja lunastus.[2]

Sarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäiset kolme kirjaa kertovat 15-vuotiaasta newyorkilaisesta Clarissa "Clary" Fraystä, joka on aivan tavallinen nuori tyttö, jonka äiti on intohimoinen maalari ja oman tiensä kulkija. Eräänä iltana Clary menee ystävänsä Simonin kanssa Pandemonium-nimiseen yökerhoon ja näkee teini-ikäisen pojan tulevan surmatuksi. Outoa tilanteessa on, että kukaan muu kuin Clary ei näe surmaajaa, kultatukkaista Jacea. Seuraavana päiväna Clary tapaa jälleen Jacen, mutta heidän keskustelunsa keskeytyy, kun Claryn äiti soittaa hätäntyneen puhelun Clarylle ja kieltää tätä tulemasta kotiin. Kun Clary kaikesta huolimatta päätyy kotiovelleen, hänen kotinsa on tuhottu ja äiti kadonnut. Tapahtumien myötä Clary tutustuu Varjometsästäjiin, jotka pitävät yllä järjestystä yliluonnollisten olentojen, haltioiden, velhojen, keijujen, enkelten, vampyyrien ja ihmissusien maailmassa. Jace ja Clary alkavat etsiä Claryn äitiä ja ensimmäistä kohtalon välinettä, muutoksen maljaa, jonka joutuminen vääriin käsiin voi olla kohtalokasta. Clary saa tietää lisää itsestään ja äitinsä menneisyydestä sekä merkillisestä Valentinesta, jolla on suuria vaarallisia suunnitelmia.

Kolme viimeistä kirjaa kertvat siitä kuinka Clary ja hänen varjometsästäjäystävänsä ja Simon yrittävät pelastaa maailman Claryn hullun veljen Sebastianin kynsistä. He joutuvat tapaamaan muunmuuassa Lilithin, joka on yksi maailman voimakkaimmista suurdemoneista ja Sebastianin pimennettyjä varjometsästäjiä. Kirjoissa on myös paljon romantiikkaa muun muassa Brooklynin päävelhon Magnus Banen ja Alec Lightwoodin, Isabelle Lightwoodin ja Simon Lewisin ja tottakai Claryn ja Jacen välillä. Ja kuinka heidän rakkautensa joutuu koetukselle.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Clarissa "Clary" Fray - Kirjasarjan päähenkilö, jolla on kyky luoda riimuja.
 • Jonathan "Jace" Herondale - Komea ja ylimielinen varjometsästäjä. Luuli olevansa Claryn veli, sittemmin Claryn poikaystävä
 • Simon Lewis - Claryn paras ystävä, joka soittaa yhtyeessä. Myöhemmin kirjasarjan edetessä hänestä tulee vampyyri (ja päiväkulkija), hän ja Isabelle aloittavat rakkaus-suhteen.
 • Isabelle "Izzy" Lightwood - Kaunis ja räväkkä varjometsästäjä. Myöhemmin sarjassa Simonin tyttöystävä.
 • Alexander "Alec" Lightwood - Isabellen veli. Alec on myös varjometsästäjä sekä salaa ihastunut Jaceen, myöhemmin Magnukseen.
 • Magnus Bane - Brooklynin yli 300-vuotias päävelho. Alecin poikaystävä.
 • Maia Roberts - Simonin ystävä. Ihmissusi, joka kuuluu Luken laumaan.
 • Jordan Kyle - Maian entinen poikaystävä (myöhemmin alkavat seurustella uudelleen). Ihmissusi,Simonin suojelija.
 • Luke Garroway - Ihmissusi, entinen varjometsästäjä. Claryn isäpuoli.
 • Jocelyn Fray (Fairchild) - Claryn äiti, entinen varjometsästäjä.
 • Valentine Morgenstern - Pahuutta ympärilleen kylvävä varjometsästäjä, jonka Piiri on saanut aikaan merkittävästi tuhoa. Hän on myös Claryn äidin entinen mies ja hänestä paljastuu lisää yllätyksiä sarjan edetessä.
 • Jonathan Morgenstern/Sebastian Verlac: Claryn veli, Valentinen poika.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarja on saanut paljon myönteistä palautetta ja sarjan ensimmäinen osa, Luukaupunki saavutti ilmestyessään kahdeksannen sijan The New York Timesin bestseller-listalla.[4] Sitä ovat kehuneet myös Locus ja Publishers Weekly.

Kirjailija Holly Black kuvasi teosta seuraavasti: ”Upeaa fantasiaa, niin hyvää, että se on vaarallista!”

Kirjasarjan ihailijoihin kuuluu myös nuortenkirjailija Stephenie Meyer.[5]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarjan ensimmäisestä osasta tehtiin elokuva Varjojen kaupungit: Luukaupunki, jonka ohjasi Harald Zwart. Elokuvan maailman ensi-ilta oli 23. elokuuta 2013 ja suomessa 30. elokuuta. Clary Frayn rooliin valittiin Lily Collins, Jace Waylandiksi Jamie Campbell Bower, Simoniksi Robert Sheehan, Claryn äidiksi Lena Headey, Isabelleksi Jemima West, Aleciksi Kevin Zegers, Magnuksen rooliin Godfrey Gao ja Luke Garrowayksi Aidan Turner.

Toukokuussa 2013 tuottaja Martin Moszkowic ilmoitti Twitter-sivullaan, että elokuva saa jatkoa ja että Varjojen kaupungit: Tuhkakaupunki on määrä siirtää tuotantoon syksyllä 2013. Luukaupunki -elokuvan menestys jäi kuitenkin vajaaksi ja jatko-osan tuotanto keskeytyi tuottajien mukaan käsikirjoituksen keskeneräisyyteen. Vuonna 2014 ilmoitettiin että elokuvan sijaan kirjasarjasta tehdään televisiosarja.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Cassandra Clare: Where did you get the idea for the Mortal Instruments books?
 2. Cassandra Clare: Was the whole Mortal Instruments series planned out in advance, or did you make it up as you went along? How long did it take to write?
 3. Vesa Sisättö: Demonintappaja perhe on pahin 5.1.2010. Helsingin Sanomat.
 4. The New York Times: Best Seller's: Children's Books IMDb.
 5. Cassandra Clare: Tuhkakaupunki. City of Ashes. Otava, 2011. ISBN 978-951-1-25768-4.
 6. Noelene Clark: ‘The Mortal Instruments’ to be rebooted as TV series in 2015 Hero Complex. 20.10.2014. Los Angeles Times. Viitattu 17.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]