Varjojen kaupungit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Varjojen kaupungit (engl. The Mortal Instruments) on Cassandra Claren luoma kuusiosainen fantasiakirjasarja. Alun perin tarinan oli tarkoitus olla trilogia, mutta kirjailija päätti kirjoittaa jatkoa kolmen kirjan verran. Cassandra Claren kirjasarjan maailmassa on vampyyrien ja ihmissusien lisäksi varjometsästäjiä, enkeleitä, demoneja, haltioita ja velhoja.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija kertoo saanneensa innoituksen Varjojen kaupungit -sarjaan ystävänsä tatuointiliikkeessä. Liikkeen kattoon oli maalattu työntekijöiden risteäviä jalanjälkiä, ja Claren mielestä jalanjäljet näyttivät siltä kuin liikkeessä olisi käyty taistelu. Tästä hän keksi myös demonienmetsästäjät, jotka käyttäisivät riimuja loihtimiseen. [1]

Varjojen kaupungit koostuu kahdesta trilogiasta. Ensimmäisen teemana on kirjan sankarin matka alamaailmaan. Ensimmäisen kirjan teemana on laskeutuminen, toisen alamaailma tai helvetti ja kolmannen ylösnousu. Toisen trilogian teemoina ovat puolestaan houkutus, lankeemus ja lunastus.[2]

Sarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

15-vuotias newyorkilainen Clarissa "Clary" Fray on aivan tavallinen nuori tyttö, jonka äiti on intohimoinen maalari ja oman tiensä kulkija. Eräänä iltana Clary menee ystävänsä Simonin kanssa Pandemonium-nimiseen yökerhoon ja näkee teini-ikäisen pojan tulevan surmatuksi. Outoa tilanteessa on, että kukaan muu kuin Clary ei näe surmaajaa, kultatukkaista Jacea. Seuraavana päiväna Clary tapaa jälleen Jacen, mutta heidän keskustelunsa keskeytyy, kun Claryn äiti soittaa hätäntyneen puhelun Clarylle ja kieltää tätä tulemasta kotiin. Kun Clary kaikesta huolimatta päätyy kotiovelleen, hänen kotinsa on tuhottu ja äiti kadonnut. Tapahtumien myötä Clary tutustuu Varjometsästäjiin, jotka pitävät yllä järjestystä yliluonnollisten olentojen, haltioiden, velhojen, keijujen, enkelten, vampyyrien ja ihmissusien maailmassa. Jace ja Clary alkavat etsiä Claryn äitiä ja ensimmäistä kohtalon välinettä, muutoksen maljaa, jonka joutuminen vääriin käsiin voi olla kohtalokasta. Clary saa tietää lisää itsestään ja äitinsä menneisyydestä sekä merkillisestä Valentinesta, jolla on suuria vaarallisia suunnitelmia.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Clarissa "Clary" Fray - Kirjasarjan päähenkilö, jolla on kyky luoda riimuja.
 • Jonathan "Jace" Herondale - Komea ja ylimielinen varjometsästäjä.
 • Simon Lewis - Claryn paras ystävä, joka soittaa yhtyeessä. Myöhemmin kirjasarjan edetessä hänestä tulee vampyyri (ja päivänkulkija).
 • Isabelle "Izzy" Lightwood - Kaunis ja räväkkä varjometsästäjä.
 • Alexander "Alec" Lightwood - Isabellen veli. Alec on myös varjometsästäjä sekä salaa ihastunut Jaceen, myöhemmin Magnukseen.
 • Magnus Bane - Brooklynin yli 300-vuotias päävelho.
 • Maia Roberts - Simonin ystävä. Ihmissusi, joka kuuluu Luken laumaan.

Jordan Kyle-Maian entinen poikaystävä (myöhemmin alkavat seurustella uudelleen). Ihmissusi,Simonin suojelia.

 • Luke Garroway - Ihmissusi, entinen varjometsästäjä.
 • Jocelyn Fray (Fairchild) - Claryn äiti, entinen varjometsästäjä.
 • Valentine Morgenstern - Pahuutta ympärilleen kylvävä varjometsästäjä, jonka Piiri on saanut aikaan merkittävästi tuhoa. Hän on myös Claryn äidin entinen mies ja josta paljastuu lisää yllätyksiä sarjan edetessä.
 • Jonathan Morgenstern/Sebastian Verlac: Claryn veli, Valentinen poika.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarja on saanut paljon myönteistä palautetta. Varjojen kaupungit - sarjan ensimmäinen osa, Luukaupunki saavutti ilmestyessään kahdeksannen sijan The New York Timesin bestseller-listalla.[4] Sitä ovat kehuneet myös Locus ja Publishers Weekly.

Kirjaiija Holly Black kuvasi teosta seuraavasti: ”Upeaa fantasiaa, niin hyvää, että se on vaarallista!”

Kirjasarjan ihailijoihin kuuluu myös menestyskirjailija Stephenie Meyer.[5]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarjan ensimmäisestä osasta tehtiin elokuva Varjojen kaupungit: Luukaupunki, jonka ohjasi Harald Zwart. Elokuvan maailman ensi-ilta oli 23. elokuuta 2013 ja suomessa 30. elokuuta. Clary Frayn rooliin valittiin Lily Collins, Jace Waylandiksi Jamie Campbell Bower, Simoniksi Robert Sheehan, Claryn äidiksi Lena Headey, Isabelleksi Jemima West, Aleciksi Kevin Zegers, Magnuksen rooliin Godfrey Gao ja Luke Garrowayksi Aidan Turner.

Toukokuussa 2013 tuottaja Martin Moszkowic ilmoitti Twitter-sivullaan, että Luukaupunki saa jatkoa ja että Tuhkakaupunki on määrä siirtää tuotantoon syksyllä 2013. Luukaupunki -elokuvan menestys jäi kuitenkin vajaaksi ja jatko-osan tuotanto keskeytyi tuottajien mukaan käsikirjoituksen keskeneräisyyteen. Kuvaukset alkavat 2014. Elokuva tulee teattereihin 2014-2015 aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]