Varjojen kaupungit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Clary Fray)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varjojen kaupungit
The Mortal Instruments
Alkuperäisteos
Kirjailija Cassandra Clare
Kieli englanti
Genre nuoret, fantasia
Julkaistu 2007–2014
Suomennos
Suomentaja Terhi Leskinen
Kustantaja Otava
Julkaistu 2009–2014
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Varjojen kaupungit (engl. The Mortal Instruments) on Cassandra Claren kirjoittama kuusiosainen fantasiakirjasarja, joka ilmestyi alkukielellään englanniksi vuosina 2007–2014. Suomeksi se julkaistiin Terhi Leskisen kääntämänä ja Otavan kustantamana 2009–2014. Se kertoo 15-vuotiaasta Clary Fraysta, joka saa selville varjomaailmasta todistaesssan murhaa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cassandra Clare kertoo saanneensa innoituksen Varjojen kaupungit -sarjaan ystävänsä tatuointiliikkeessä. Liikkeen kattoon oli maalattu työntekijöiden risteäviä jalanjälkiä, ja Claren mielestä jalanjäljet näyttivät siltä kuin liikkeessä olisi käyty taistelu. Tästä hän keksi myös demonienmetsästäjät, jotka käyttäisivät riimuja loihtimiseen.[1]

Varjojen kaupungit koostuu kahdesta trilogiasta. Alun perin Varjojen kaupunkien oli tarkoitus olla trilogia, mutta Clare päätti kirjoittaa tarinalle jatkoa vielä kolmen kirjan verran. Ensimmäisen teemana on kirjan sankarin matka alamaailmaan. Ensimmäisen kirjan teemana on laskeutuminen, toisen alamaailma tai helvetti ja kolmannen ylösnousu. Toisen trilogian teemoina ovat puolestaan houkutus, lankeemus ja lunastus.[2]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kolme kirjaa kertovat 15-16-vuotiaasta newyorkilaisesta Clarissa "Clary" Fraysta, joka kokee olevansa tavallinen nuori tyttö, joka elää Brooklynissa taiteilijaäitinsä kanssa. Eräänä iltana Clary menee parhaan ystävänsä Simonin kanssa Pandemonium-nimiseen yökerhoon ja näkee teini-ikäisen pojan tulevan surmatuksi. Outoa tilanteessa on, että kukaan muu kuin Clary ei näe surmaajaa, kultatukkaista Jacea ja Jacen seuralaisia. Seuraavana päivänä Clary tapaa jälleen Jacen, mutta heidän keskustelunsa keskeytyy, kun Claryn äiti soittaa hätääntyneen puhelun Clarylle ja kieltää tätä tulemasta kotiin. Kun Clary kaikesta huolimatta päätyy kotiovelleen, hänen kotinsa on tuhottu ja äiti kadonnut. Tapahtumien myötä Clary tutustuu Varjometsästäjiin, jotka pitävät yllä järjestystä yliluonnollisten olentojen, haltioiden, velhojen, keijujen, enkelten, vampyyrien ja ihmissusien maailmassa. Jace ja Clary alkavat etsiä Claryn äitiä ja ensimmäistä Kohtalon välinettä, Muutoksen maljaa, jonka joutuminen vääriin käsiin voi olla kohtalokasta. Clary saa tietää lisää itsestään ja äitinsä menneisyydestä sekä merkillisestä Valentinesta, jolla on suuria vaarallisia suunnitelmia. Kolme viimeistä kirjaa kertovat siitä kuinka Clary ja hänen varjometsästäjäystävänsä ja Simon yrittävät pelastaa maailman Claryn hullun veljen Sebastianin kynsistä. He joutuvat tapaamaan muun muassa Lilithin, joka on yksi maailman voimakkaimmista suurdemoneista ja Sebastianin pimennettyjä varjometsästäjiä.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Clarissa Adele ”Clary” Fray (viitataan myös nimillä Fairchild ja Morgenstern) on kirjasarjan päähenkilö. Clary on Jonathan Morgensternin sisko ja Valentine Morgensternin sekä Jocelyn Frayn tytär. Claryllä on pitkät ja kiharat punaiset hiukset, pisamia sekä kirkkaan vihreät silmät. Claryn paras ystävä kirjasarjassa on Simon Lewis. Clary on taiteilija ja ensimmäisessä kirjassa, Luukaupungissa, hän luulee olevansa maallikko. Myöhemmin kuitenkin selviää, että hän on varjometsästäjä. Claryllä on kyky lukea muinaisia, enkelten käyttämiä riimuja sekä kyky luoda täysin uusia riimuja. Tämä kyky johtuu ylimääräisestä enkelin verestä, jota hänen isänsä Valentine antoi Clarylle kun hän oli vielä äitinsä kohdussa.
 • Jonathan Christopher ”Jace” Herondale (viitataan myös nimillä Wayland, Morgenstern ja Lightwood) on komea ja ylimielinen varjometsästäjä. Hän on yksi parhaista nefilitaistelijoista ja hän puolustaa perhettään epäröimättä. Hänellä on vaaleat hiukset ja kultaiset silmät. Jacen biologiset vanhemmat ovat Stephen ja Céline Herondale, mutta he kumpikin kuolivat ennen kuin Jace ehti tavata heitä. 10-vuotiaaksi asti Jacen "isä" ja huoltaja oli Valentine Morgenstern, joka väitti olevansa Micheal Wayland, kunnes lähetti Jacen asumaan Lightwoodien kanssa. Jace viittaa Isabelleen, Aleciin ja Maxiin sisaruksinaan sekä Maryse ja Robert Lightwoodiin vanhempinaan. Tuhkakaupungissa Jace luulee olevansa Wayland, mutta kirjan loppupuolella Valentine Morgenstern virheellisesti kertoo Jacelle olevansa hänen isänsä. Lasikaupungissa Jace saa tietää, että hänen biologinen isänsä onkin oikeasti Stephen Herondale. Jace käyttää vielä adoptioperheensä sukunimeä, mutta vaihtaa sen Herondaleen, kun hän oppii enemmän isästään. Claryn tavoin Jacella on ylimääräisen enkelin veren aiheuttamia erityisiä voimia.
 • Simon Lewis eli Simon Lovelace on Claryn paras ystävä, joka soittaa yhtyeessä. Simon on pitkä ja hoikka, hänellä on ruskeat hiukset ja silmät ja hän käyttää silmälaseja. Tuhkakaupungissa hänestä tulee vampyyri ja myöhemmässä vaiheessa kirjaa päiväkulkija, kun hän juo Jacen verta, Langenneiden enkelten kaupungissa Simon on osana kolmiodraama Maia Robertsin ja Isabelle Lightwoodin kanssa. Simon kuitenkin valitsee Kadotettujen sielujen kaupungissa Isabellen.
 • Isabelle Sophia ”Izzy” Lightwood on varjometsästäjä. Häntä kuvaillaan pitkäksi, hoikaksi ja kauniiksi. Hänellä on pitkät mustat hiukset ja niin tummanruskeat silmät, että niitä yleensä kuvaillaan mustiksi.. Häntä pidetään flirttailevana, eikä hän tunnu olevan sitoutunut ihmissuhteisiinsa. Kadotettujen sielujen kaupungissa hän tunnustaa olevansa rakastunut Simoniin ja seuraavassa kirjassa, Taivaallisen tulen kaupunki, he alkavat seurustelemaan.
 • Alexander Gideon ”Alec” Lightwood on sisaruksistaan vanhin. Alec on myös varjometsästäjä. Hänellä on mustat hiukset ja tummansiniset silmät. Häntä kuvaillaan komeaksi, vetäytyväksi, mutta sisaruksistaan huolehtivaksi. Alecin paras ystävä ja ensimmäinen ihastus on Jace. Alec seurustelee Magnus Banen kanssa, kunnes he eroavat Kadotettujen sielujen kaupungissa. Alecin vanhemmat saavat tietää poikansa seurustelevan Magnusin kanssa Lasikaupungissa, kun Alec ja Magnus suutelevat heidän nähden. Kirjan Taivaallisen tulen kaupunki loppussa Magnus ja Alec palaavat yhteen.
 • Magnus Bane on Brooklynin noin 400-vuotias päävelho, joka lakkasi fyysisesti vanhenemasta 19-vuotiaana. Hän on pitkä ja hänellä on komeat aasialaiset kasvonpiirteet, mustat hiukset sekä meripihkan ja vihreän väriset kissan silmät. Magnus suosii eksentristä muotia ja glitteriä ja hän järjestää juhlia varjometsästäjille ja alamaailman asukkaille. Jocelyn Fray maksoi Magnusille, jotta tämä poistaisi vuosien ajan Clary Frayn muistoja varjomaailmasta. Alettuaan seurustelemaan Alec Lightwoodin kanssa Magnus kokee ensin velvollisuudekseen auttaa New Yorkin varjometsästäjiä, mutta ystävystyy heidän kanssaan ajan kuluessa.
 • Maia Roberts on ihmissusi, joka kuuluu Luken laumaan.
 • Jordan Kyle on Maian entinen poikaystävä (myöhemmin alkavat seurustella uudelleen). Ihmissusi, Simonin suojelija, Preettoori Lupuksen jäsen.
 • Luke Garroway on ihmissusi, entinen varjometsästäjä. Aiempi Valentine Morgensternin paras ystävä. Menee kirjassa Taivaallisen tulen kaupunki naimisiin Jocelyn Frayn kanssa, ja hänestä tulee Claryn isäpuoli.
 • Jocelyn Fray (Fairchild) on Claryn äiti, entinen varjometsästäjä. Ensimmäinen avioliitto oli Valentinen kanssa, sai hänen kanssaan kaksi lasta, Jonathanin ja Claryn. Pakenee Valentinelta vastasyntyneen Claryn kanssa ja asettuu elämään maallikkona. Menee kirjassa Taivaallisen tulen kaupunki naimisiin Luke Garrowayn kanssa.
 • Valentine Morgenstern on pahuutta ympärilleen kylvävä varjometsästäjä, jonka Piiri on saanut aikaan merkittävästi tuhoa. Hän on myös Claryn äidin entinen aviomies ja hänestä paljastuu lisää yllätyksiä sarjan edetessä.
 • Jonathan Morgenstern/Sebastian Verlac on Claryn veli, Valentinen poika.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarja on saanut paljon myönteistä palautetta ja sarjan ensimmäinen osa, Luukaupunki saavutti ilmestyessään kahdeksannen sijan The New York Timesin bestseller-listalla.[4] Sitä ovat kehuneet myös Locus ja Publishers Weekly.

Kirjailija Holly Black kuvasi teosta seuraavasti: ”Upeaa fantasiaa, niin hyvää, että se on vaarallista!” Kirjasarjan ihailijoihin kuuluu myös nuortenkirjailija Stephenie Meyer.[5]

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarjan ensimmäisestä osasta on tehty elokuussa 2013 ensi-iltansa saanut elokuva Varjojen kaupungit: Luukaupunki, jonka ohjasi Harald Zwart. Clary Frayn roolissa näytteli Lily Collins, Jace Waylandina Jamie Campbell Bower, Simonina Robert Sheehan, Claryn äitinä Lena Headey, Isabellena Jemima West, Alecina Kevin Zegers, Magnuksena Godfrey Gao ja Luke Garrowayna Aidan Turner.

Elokuvan piti saada jatkoa, mutta ensimmäisen elokuvan menestys jäi vähäiseksi, joten jatko-osan tuotanto keskeytyi, tuottajien mukaan käsikirjoituksen keskeneräisyyteen.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarjasta tehtiin Shadowhunters-televisiosarja.[6][7][8] Sarja alkoi Yhdysvalloissa Freeform-nimelle juuri uudelleenbrändätyllä ABC Family -televisiokanavalla 12. tammikuuta 2016.[9] Sarjan kansainväliset esitysoikeudet ovat Netflixillä, joka esittää sarjaa päivää Freeformin jäljessä, toisin sanoen Netflixille tulee joka keskiviikko uusi jakso Shadowhuntereista.[10] Sarjan toinen tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa televisiossa 2. tammikuuta 2016, ja seuraavana päivänä se ilmestyi myös Netflixiin, johon kaudesta tuli joka tiistai uusi jakso.

Clary Frayn roolissa on Katherine McNamara, Jace Waylandina Dominic Sherwood, Simonina Alberto Rosende, Isabellena Emeraude Toubia, Alecina Matthew Daddario, Magnuksena Harry Shum Jr. ja Lukena Isaiah Mustafa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Cassandra Clare: Where did you get the idea for the Mortal Instruments books? cassandraclare.com.
 2. Cassandra Clare: Was the whole Mortal Instruments series planned out in advance, or did you make it up as you went along? How long did it take to write? cassandraclare.com.
 3. Vesa Sisättö: Demonintappaja perhe on pahin 5.1.2010. Helsingin Sanomat.
 4. Best Seller's: Children's Books The New York Times.
 5. Cassandra Clare: Tuhkakaupunki. City of Ashes. Otava, 2011. ISBN 978-951-1-25768-4.
 6. Noelene Clark: ‘The Mortal Instruments’ to be rebooted as TV series in 2015 Hero Complex. 20.10.2014. Los Angeles Times. Viitattu 17.11.2015. (englanniksi)
 7. Whitney Friedlander: Katherine McNamara to Star as Clary in ABC Family’s ‘Shadowhunters’ Variety. 6.5.2015. Viitattu 20.1.2016. (englanniksi)
 8. Kate Stanhope: ABC Family's 'Mortal Instruments' Drama to Star 'Happyland' Alum The Hollywood Reporter. 6.5.2015. Viitattu 20.1.2016. (englanniksi)
 9. Petski, Denise: ABC Family Name-Change To Coincide With ‘Pretty Little Liars’ & ‘Shadowhunters’ Premieres Deadline. 18.12.2015. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
 10. Jaafar, Ali: Netflix Acquires Global Rights To ‘Shadowhunters: Mortal Instruments’, Will Bow Series In January Outside U.S. Deadline. 18.12.2015. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]