Varastonhoitaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varastonhoitaja on logistiikan perustutkinto, joka kuuluu tekniikan ja liikenteen alaan. Myös autonkuljettaja ja lentoasemahuoltaja ovat logistiikan perustutkintoja.

Varastopalvelujen koulutusohjelman suorittaneen tulee hallita varastoalan perustehtäviä käsin ja koneellisesti esimerkiksi trukkia ja automaattisia laitteita käyttäen. Hänen on myös osattava logistiisiin perusvalmiuksiin kuuluvia asioita, kuten tavaran varastointi, kuljetusasiakirjat, talous, kierrätys, varastokirjanpito sekä tietoverkot ja niiden tekniset sovellukset. Varastonhoitajan on tunnettava varastotalous ja sen vaikutus yrityksen talouteen. Hänen tulee myös tietää kansainvälisten materiaalivirtojen perustoiminnat.

Keskeinen sisältö varastopalvelujen koulutusohjelmassa on tavaran vastaanotto, tavaran säilytys ja keräily, inventointi ja saldonhallinta, tavaran lähetys, ADR-kappaletavarakuljetusten perusteet (vaaralliset aineet), varaston tietojärjestelmät, trukin käyttö ja huolto, EA1 (ensiaputaidot) ja hygieniaosaamistodistus, jota edellytetään elintarvikevarastoissa.

Varastonhoitajan tehtäviin kuuluu tavaran vastaanottoa, keräilyä, pakkaamista, lähettämistä, auton lastaamista tai tyhjentämistä tilanteesta riippuen. Tämä ilmenee rahtikirjasta niin sanottujen toimituslausekkeiden avulla, sillä niissä on yleensä määritelty kuka pakkaa ja purkaa lastin ja miten kuorma toimitetaan perille. Varastonhoitajan on myös merkittävä lähettämänsä pakkaus asianomaisin kolli-, käsittely- ja varoitusmerkinnöin. Myös asiakaspalvelu on tärkeä osa logistiikka-alan työtä.

Varastonhoitajan tutkinnon suorittajat työllistyvät kaupan, teollisuuden ja julkisen sektorin palvelukseen. Logistiikan perustutkinto antaa Suomessa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin siltä osin mitä asianomainen yliopisto päättää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]