Varaston kiertonopeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varaston kiertonopeuden (engl. inventory turnover) avulla voidaan tarkastella varastojen tilaa. Kuten muutkin kiertonopeusluvut, myös tämä tunnusluku voidaan laskea jakamalla tarkastelujakson päivien lukumäärä kiertoajalla.

missä K = varaston kiertonopeus, p = jakson päivien lkm ja v = varastojen kiertoaika.

Varastojen kiertonopeus voidaan laskea myös jakamalla jakson aikana myytyjen tavaroiden hankintakustannukset tarkastelujakson loppuhetken varastoilla.

Varaston kiertonopeus kertoo, kuinka monta kertaa vuodessa varastot kiertävät yrityksen tuotantoprosessin läpi.

Korkea varaston kiertonopeus on tavoiteltava. Mitä matalampi kiertonopeus on, sitä enemmän varasto sitoo käyttöpääomaa.

Yrityssovellus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alhainen kiertonopeus voi viitata ylivarastointiin,[1] vanhentuneisuuteen tai puutteisiin tuotevalikoimassa tai markkinoinnissa. Joissakin tapauksissa alhainen vaihtuvuusaste voi kuitenkin olla asianmukainen, esimerkiksi silloin, kun korkeammat varastotasot syntyvät nopeiden hinnankorotusten tai odotettavissa olevan markkinapulan ennakoimiseksi. Toinen varaston kiertonopeuden tunnusluvusta saatava oivallus on, että jos varasto kiertää hitaasti, varastokustannukset yksikköä kohti ovat korkeammat.[2] Sitä vastoin korkea varaston kiertonopeus voi olla osoitus riittämättömästä varastotasosta, mikä voi johtaa tappioihin yrityksessä, koska varastoa on liian vähän. Tämä voi usein johtaa varastovajeisiin.[3][4] Lisäksi varaston kiertonopeuden seuraaminen voi antaa tietoa siitä, miten hyvin liike vastaa asiakkaiden kysyntään.[5] Jotkin toimialan tietojen kerääjät käyttävät liikevaihtoa osoittajana myyntikustannusten sijasta.[6] Myyntikustannus antaa realistisemman vaihtuvuussuhteen, mutta myyntiä on usein tarpeen käyttää vertailuanalyysejä varten. Myyntikustannuksia pidetään realistisempina, koska myynnin ja myyntikustannusten huomioon ottamisessa on eroja. Myynti kirjataan yleensä markkina-arvoon eli siihen arvoon, jolla kauppapaikka on maksanut yrityksen tarjoamasta tavarasta tai palvelusta.

  1. Commercial Loan Analysis: Principles and Techniques for Credit Analysts and Lenders books.google.com. Viitattu 13.9.2023.
  2. Financial Analysis, Consulting, and Economic Research Reports www.bruinfm.com. Viitattu 13.9.2023.
  3. Asset Management Ratios learn.saylor.org. Viitattu 13.9.2023.
  4. Asset Management Ratios www.coursesidekick.com. Viitattu 13.9.2023.
  5. 7 Crucial KPIs For Home Inventory Shops finmodelslab.com. Viitattu 13.9.2023.
  6. Analyzing Financial Statements opencourseware.online. Viitattu 13.9.2023.