Varallisuuteen vetoaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Argumentointi varallisuudella, eli argumentum ad crumenam (lat. argumentointi rahapussilla) on keskustelussa esitetty argumentaatiovirhe, joka tarkoittaa väitteen perustelemista henkilön varallisuuteen vedoten. Tämä argumentaatio perustuu siihen, että kyvykkyyden ja varallisuuden ajatellaan riippuvan toisistaan. Niiden välillä ei kuitenkaan tarvitse olla syy–seuraus-suhdetta eli kausaatiota (ks. cum hoc ergo propter hoc -virhe).

Argumentin yleinen kaava on:

  1. Henkilö X esittää argumentin A
  2. X on varakas
  3. siispä A on tosi.

Tyyppiesimerkki tästä virheestä on lause: Jos olet niin hirveän fiksu, niin mikset ole jo miljonääri? Samaan hengenvetoon voisi toki kysyä, että jos olet miljonääri, niin mikset ole fiksu?

Toinen esimerkki tästä on vaikkapa lause:Sinun pitäisi ottaa Jaakko-enosta mallia. Hän oli jo kaksikymppisenä miljonääri.

Asterix-sarjakuvassa päällikkö Aladobixin vaimo Smirgeline elättelee jatkuvasti "argumentum ad crumenam" -toiveita verratessaan puolisoaan varakkaaseen Homeopatix-veljeensä.

Viulunsoittaja katolla -musikaalin laulussa Rikas mies jos oisim köyhä maitomies Tevje toteaa: "Rikkaan miehen sanaa uskotaan."