Psykiatrinen vankisairaala

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Vankimielisairaala)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Psykiatrisella vankisairaalalla on yksikkö myös Vantaan vankilassa.

Psykiatrinen vankisairaala (entinen Vankimielisairaala) on psykiatrinen sairaala, jossa hoidetaan psykiatrista hoitoa tarvitsevia vankeja, ja tehdään mielentilatutkimuksia ja vaarallisuusarvioita.[1][2]

Psykiatrisen vankisairaalan vuonna 1911 toimintansa aloittanut Turun yksikkö (aikaisempi nimi Vankimielisairaala) sijaitsee Turun vankilan vieressä Saramäessä.[2] Yksikössä on 40 hoitopaikkaa, ja henkilökunnan vahvuus on 49, joista hoitajia on 39. Psykiatrinen vankisairaala Turussa on vankeinhoidossa ainoa päivystävä sairaala, joka ottaa vastaan tahdosta riippumattomaan hoitoon tulevat potilaat valtakunnallisesti. Valtaosa potilaista on kuitenkin hoidossa vapaaehtoisesti. Psykiatrisella vankisairaalalla on yksikkö myös Vantaan vankilassa. Vantaan yksikössä on 15 paikkaa, joista yksi varattu naispaikaksi. Vantaan yksikkö hoitaa ainoastaan vapaaehtoisesti hoitoon tulevia vankipotilaita. Kummallakin yksiköllä on myös vankilan yhteydessä toimiva poliklinikka, ja lääkäreitä on yhteensä kuusi.lähde?

Laitos kuuluu Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön organisaatioon, eikä siten ole osa Länsi-Suomen aluevankilaa. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri on Hannu Lauerma.[1]

Vuosittain sairaalassa toteutetaan noin 450 hoitojaksoa, ja valtaosa potilaista on miehiä.[2] Psykiatrista sairaanhoitoa kaipaavat naisvangit hoidetaan joko Psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikössä tai Vankisairaalassa Hämeenlinnassa. Tahdosta riippumattomasti voidaan naispotilaita hoitaa ainoastaan Psykiatrisen vankisairaalan Turun yksikössä.lähde? Hoitojaksojen keskimääräinen kesto oli vuonna 2012 32,5 vuorokautta[3].

Psykiatrisen vankisairaalan lisäksi Suomessa on kaksi valtiollista psykiatrista sairaalaa, Niuvanniemen sairaala ja Vanhan Vaasan sairaala. Niissä toteutetaan pitkäaikaista kuntouttavaa hoitoa, eivätkä potilaat ole vankeinhoidon piirissä.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Psykiatrinen vankisairaala Vankiterveydenhoidon yksikkö – VTH. Viitattu 6.7.2020.
  2. a b c Historian hämäristä Turun Saramäkeen ja Vantaalle – Psykiatrinen vankisairaala täyttää 100 vuotta. 28.9.2011, päivitetty 26.7.2013. Rikosseuraamuslaitos – RISE. Arkistoitu 6.4.2020. Viitattu 6.7.2020.
  3. Suistomaa, Matti: Selvitys vankiterveydenhuollosta, s. 22. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö, 2014. ISBN 978-952-00-3510-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 26.2.2021).
  4. Kostiainen, Riikka: Oikeuspsykiatrisen potilaan hoito on kokonaisvaltaista. Haaste -lehti, 2018, nro 2. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.2.2021. (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]