Vani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanista löytyneitä kultakoruja näytteillä Smithsonian Institutessa.

Vani (georg. ვანი) on kaupunki Vanin piirikunnassa Imeretin hallintoalueella Georgian länsiosassa. Kaupungissa on vuoden 2014 väestönlaskennan mukaan 3 744 asukasta.

Vani sijaitsee Kolkhiin alangolla Rioni- ja Sulori-jokien yhtymäkohdassa Kutaisin eteläpuolella. Kaupunki tunnetaan parhaiten arkeologisista kaivauksistaan, joista on löydetty suuri määrä esineistöä antiikin ajalta. Vanin paikalla sijainneen Kolkhiin valtakunnan kaupungin nimeä ei tunneta. Kaivauksista löytynyt esineistö voidaan jakaa neljään kauteen:

  • Varhaisin kausi 700–500-luvuilla eaa. Pääosin kolkhislaista keramiikkaa.
  • Toinen kausi 500-luvun alusta 300-luvun puoliväliin eaa. Runsaasti kreikkalaista keramiikkaa, rikkaita hautoja, koruja ja ylellisyystavaroita. Tähän aikaan alueen yhteiskunta oli kaupungistunut ja sitä vaikuttaa hallinneen paikallinen aristokratia.
  • Varhainen hellenistinen kausi 300-luvun puolivälistä 200-luvun puoliväliin eaa. Kreikan vaikutus oli tällä kaudella vahvempi. Ensimmäiset kivirakenteet ja kreikkalaiset hautaustavat ilmestyvät käyttöön, mutta myös kauppa muiden alueiden kanssa laajeni huomattavasti.
  • Myöhäinen hellenistinen kausi 300-luvun puolivälistä ensimmäisen vuosisadan puoliväliin eaa., jolloin kaupunki tuhoutui. Kauden aikana rakennettiin useita paksuin muurein ympäröityjä temppeleitä ja rikkaasti koristeltuja rakennuksia.

Vain kolmasosa Vanista on tutkittu.[1]

Vanin kaupungissa on kuvataiteen museo ja vuonna 1985 perustettu Otar Lordkipanidzen arkeologinen museo, jossa on näytteillä kaivauksilta löytynyttä esineistöä. Tšqvišin kylässä sijaitsee Galaktion ja Titsian Tabidzen talomuseo.[2]

  1. Colchis, the Land of the Golden Fleece great-adventures.com. Viitattu 28. tammikuuta 2009.
  2. Imereti Georgian museums. Viitattu 28. tammikuuta 2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]