Vanhus ja meri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhus ja meri
The Old Man and the Sea
Ernest Hemingway Writing at Campsite in Kenya - NARA - 192655.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Ernest Hemingway
Kieli englanti
Kustantaja Charles Scribner’s Sons
Julkaistu 1952
Sivumäärä 127
Suomennos
Suomentaja Tauno Tainio
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1952
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Vanhus ja meri (engl. The Old Man and the Sea) on Ernest Hemingwayn romaani vuodelta 1952. Teos on kirjailijan kuuluisimpia. Kirjassa kuvataan allegorisesti ihmisen ja luonnon, elämän ja sen vääjäämättömän päättymisen yhteyttä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäonninen Santiago päättää lähteä kauas merelle kalastamaan. Lopulta hän saa koukkuun suuren marliinin. Hän ei saa vedetyksi sitä veneeseen, vaan päättää väsyttää sen. Jottei kalan tempominen katkaisisi siimaa, hän pitää sitä itse kolme päivää, mikä aika kuluu kalan väsyttämiseen. Tuona aikana siima tekee häneen haavoja ja lopulta hän kärsii janon lisäksi myös nälästä, vaikka yrittääkin pyytää pikkukaloja muilla siimoilla. Lopulta hän lähtee rahtaamaan kuollutta marliinia rantaan, mutta hait syövät sen matkalla. Kun hän pääsee rantaan kalasta on jäljellä vain luuranko.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanin päähenkilö on vanha kuubalainen kalastaja Santiago. Hän ei ole saanut kalaa 84 päivään. Santiago asuu vaatimattomasti pienessä majassa. Hän on aiemmin toiminut kilpikonnalaivan tähystäjänä ja hänen suurena intohimonaan on amerikkalaisen baseballin seuraaminen. Erityisesti hänen esikuvansa on Joe DiMaggio. Santiago on taipuvainen filosofointiin ja hän näkee lopulta saamansa suuren kalankin inhimillisenä, tasaveroisena kilpakumppanina.

Santiagon ystävä ja oppipoika Manolin on erittäin uskollinen Santiagolle ja välittää tästä suuresti. Hän muun muassa tuo vanhukselle ruokaa ja huopia yöksi sekä auttaa kalastusvälineiden kantamisessa. Vaikuttaa siltä, että Manolin pitää Santiagon seurasta, sillä he puhuvat innostuneesti esimerkiksi baseballista ja Manolin odottaa usein Santiagoa satamassa mereltä palaavaksi. Isänsä tahdosta Manolin on siirtynyt toisen kalastajan oppiin. Hän kuitenkin kävi ensi kerran merellä Santiagon mukana.

Sivuhenkilöitä ovat kahvilanpitäjä Martin, joka järjestää Santiagolle ruokaa, sekä Perico, joka kertoo baseball-tuloksia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanin päähenkilön esikuvana pidetään Kanarian saarilla syntynyttä ja Kuubaan muuttanutta Gregorio Fuentesia (1897–2002), josta tuli Hemingwayn Pilar-veneen kapteeni 1930-luvun lopulla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hemingwayn Vanhus ja meri -romaanin päähenkilö kuoli 104-vuotiaana. Helsingin Sanomat, 15.1.2002, s. B7.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.