Vanhaenglanninlammaskoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhaenglanninlammaskoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Englanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 2 294[1]
Rodun syntyaika 1870-luku
Alkuperäinen käyttö karjanajo, lampaiden paimennus
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 10–12 vuotta[2]
Muita nimityksiä bobtail, lampuri, Old English Sheepdog, berger anglais ancestral, Altenglischer Schäferhund, antiguo perro de pastor inglés
FCI-luokitus ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
#16
Ulkonäkö
Paino uros 35-45 kg
narttu 30-40 kg
Säkäkorkeus uros vähintään 61 cm
narttu vähintään 56 cm
Väritys valko-sininen, valko-siniharmaa tai valko-harmaa

Vanhaenglanninlammaskoira (Old English Sheepdog) on Isosta-Britanniasta peräisin oleva lammaskoira, jonka toinen nimitys bobtail viittaa sen perinteisesti typistettyyn häntään.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhaenglanninlammaskoira on suurikokoinen, lihaksikas ja tuuheaturkkinen koira. Koiran takaosa on yksivärinen, väriltään joko siniharmaan, harmaan tai sinisen sävyinen. Pohjaväri on valkoinen ja siinä voi olla edellä mainitun värisiä läikkiä. Koiran tulisi olla sopusuhtaisen näköinen, urosten minimi säkäkorkeus on 61 cm ja narttujen 56 cm. Silmät voivat olla siniset tai ruskeat myös kaksiväriset, eli toinen silmä on ruskea ja toinen sininen.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhaenglanninlammaskoira on rohkea, uskollinen ja luotettava. Se ei ole ollenkaan hermostunut tai aggressiivinen aiheettomasti. Se on seurallinen ja leikkisä koira, joka nauttii paljon kaikenlaisesta liikunnasta. Vanhanenglanninlammaskoiran luonne riippuu kuitenkin yksilöllisesti koirasta. Toiset yksilöt vartioivat hurjasti reviiriään ja toiset valitsevat rauhallisen paikan, josta sitä vartioivat.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhaenglanninlammaskoira on kehittynyt Ison-Britannian Walesissa sekä Länsi-Englannissa Devonin, Somersetin ja Cornwallin alueilla[2] 1870-luvun aikoihin, todennäköisesti mannereurooppalaisista bergamonpaimenkoiran ja ovtcharkan kaltaisista roduista sekä brittiläisistä lammaskoirista.[3] Britanniassa sen alkuperäinen tehtävä oli ajaa nautakarjaa ja lampaita paikallisille markkinoille.[2] Sen jälkeen sitä käytettiin paimentamaan lampaita ja se joutuikin työskentelemään ulkona paljon, jonka ansiosta sen turkki on hyvin säänkestävä. Vanhaenglanninlammaskoirien ensimmäinen rotujärjestö perustettiin Isoon-Britanniaan vuonna 1888. Ajan kuluessa rodun käyttö työkoirana on vähentynyt todella paljon. Ennen typistämiskiellon voimaan tulemista rodun yksilöiltä typistettiin häntä, eikä luonnostaan töpöhäntäisiä rodun edustajia ole ilmeisesti koskaan syntynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Vanhaenglanninlammaskoira. Koiranet Jalostustietojärjestelmä, 2016. Haettu 11.8.2016.
  2. a b c Old English Sheepdog. American Kennel Club. Viitattu 3.2.2020.
  3. Vanhaenglanninlammaskoira. Suomen Kennelliitto, 24.8.2011. Viitattu 3.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vanhaenglanninlammaskoira.