Valtio (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtio
Nation
Terry Pratchett Nation.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Terry Pratchett
Kansitaiteilija Jonny Duddle
Genre fantasia, vaihtoehtohistoria, nuortenkirjallisuus
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 2008
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 416
ISBN 0385613709
Suomennos
Suomentaja Mika Kivimäki
Kansitaiteilija Jonny Duddle
Kustantaja Karisto
Julkaistu 2009
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 488
ISBN 978-951-23-5151-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Valtio (engl. Nation) on Terry Pratchettin vuonna 2008 ilmestynyt nuortenkirja. Teos oli Mythopoeic-palkintoehdokkaana vuonna 2009[1].

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio on kertomus 1800-luvun vaihtoehtoisesta historiasta. Tapahtumat sijoittuvat Suurelle Eteläiselle Valtamerelle, toiseen universumiin jossa päähenkilö Maun kotikylä tuhoutuu tulivuoren purkauksen aiheuttaman hyökyaallon seurauksena. Mau on samaan aikaan Poikien saarella suorittamassa aikuistumisriittiään, ja kun hän palaa kotisaarelleen, hän huomaa kaiken tutun kadonneen. Aalto on hukuttanut alleen talot ja ihmiset. Mau on heimonsa ainoa eloonjäänyt.

Saarella on kuitenkin Maun lisäksi myös toinen asukas: haaksirikkoutuneen laivan matkustajana ollut Englannin kuninkaan sukulaistyttö Daphne. Maulla ja Daphnella ei ole yhteistä kieltä ja toisen tavat vaikuttavat aluksi hyvin omituisilta. Alun vaikeuksista huolimatta nuoret alkavat pikkuhiljaa ymmärtää toisiaan ja alkavat rakentaa saarelle uutta. Saaren rantaan ajautuu myös muita hyökyaallosta selvinneitä. Uuden valtion luominen ei suju ongelmitta, kun on päätettävä kuka sitä johtaa ja kenen jumaliin uskotaan. Lisäksi saaren asukkaita uhkaavat kapinalliset merimiehet sekä kannibaalit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pratchett, Terry: Valtio. (Nation, 2008.) Suomentanut Mika Kivimäki. Hämeenlinna: Karisto, 2009. ISBN 978-951-23-5151-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Risingshadow.net, viitattu 7.7.2010.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.