Valtakunnallinen kalastuspäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtakunnallisen kalastuspäivän logo vuonna 2008

Valtakunnallisen kalastuspäivän järjestämisestä teki aloitteen vuonna 2005 Eduskunnan kalakerhon puheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Pulliainen. Eduskunnan kalakerho yhdessä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön, maa- ja metsätalousministeriön kala- ja riistaosaston, Kalatalouden Keskusliiton, Suomen Ammattikalastajaliiton, kalastusvälinevalmistajien ja -maahantuojien sekä kalastusalan lehtien kanssa on mukana järjestämässä kalastuspäivää. Valtakunnallista kalastuspäivää rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö kalastuksenhoitomaksuvaroista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä valtakunnallista kalastuspäivää vietettiin 30. elokuuta 2006. Sen teemana oli ”Lähikalastus”. Teeman hengessä tapahtumat järjestettiin paikkakuntien lähikalastusalueilla. Eri puolilla Suomea järjestettiin yli 40 tapahtumaa, joissa vieraili arviolta 16 000 kalastuksen ystävää. Heistä pääosa oli koululaisia. Päätapahtuma oli Helsingin Töölönlahdella. Vuoden 2006 järjestelyistä vastasi Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. Vuoden 2007 järjestettävän Valtakunnallisen Kalastuspäivän teemana oli ”Lähikala”. Koululaisille suunnatun tapahtuman tavoitteena oli kertoa lähivesiltä pyydetyn kalan terveellisyydestä ja kalan kestävästä käytöstä. Aluetapahtumia oli noin 30 ja niissä vieraili yhteensä noin 10 000 kävijää. Päätapahtuma järjestettiin Helsingin Vanhankaupunginkoskella. Järjestelyistä vastasi Kalatalouden Keskusliitto. Vuoden 2008 järjestelyistä vastasi jälleen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. 27. elokuuta pidetyn päivän teemana oli ”Kalassa hyvässä seurassa”. Teema viestitti mm. että kalastaa voi hyvässä seurassa ja neuvoja saa kalaseurasta, ja että kala on hyvää ja terveellistä seuraa myös ruokapöydässä. Tapahtumia järjestettiin ainakin 54:llä paikkakunnalla ja ne keräsivät yli 18 100 kävijää, joista noin 80% oli lapsia ja nuoria. Vuoden 2008 päätapahtuma järjestettiin Oulussa.

  • 2011 Tarjoa tuoretta!
  • 2010 Tarraa vapaan!
  • 2009 Bongaa Fisu!
  • 2008 Kalassa hyvässä seurassa
  • 2007 Lähikala [1]
  • 2006 Lähikalastus

Kohderyhmät, tavoitteet ja ajankohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnallisen kalastuspäivän kohderyhmänä ovat pääosin olleet Suomen peruskoulut. Päivän tavoitteena on ollut saada lapset ja nuoret kalaan ja edistää monipuolista kalastusta, kalojen käsittelyä ja käyttöä. Valtakunnallinen kalastuspäivä tarjoaa koulupäivän aikana mahdollisuuden tutustua yhteen suosituimmista suomalaisista luontoharrastuksista. Kalastuspäivä vietetään vuosittain elokuun viimeisenä keskiviikkona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kotisivut