Valkomarliini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkomarliini
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Purjekalat Istiophoridae
Suku: Kajikia
Laji: albida
Kaksiosainen nimi

Kajikia albida
(Poey,1860)

Katso myös

  Valkomarliini Wikispeciesissä
  Valkomarliini Commonsissa

Valkomarliini (Kajikia albida) on purjekalojen heimoon ja Kajikia-sukuun kuuluva marliini.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkomarliini voi kasvaa jopa 3 m pitkäksi ja noin 80 kg:n painoiseksi. Naaras kasvaa koirasta suuremmaksi. Se on hyvin nopea kala. Valkomarliini vartalo on keskiviivan yläpuolelta tummansininen ja sen alta valkoinen. Sinisessä osassa on vaaleita viivoja. Kalan selkäevä on tummansininen, ja sen kärki on lievästi pyöristynyt. Se on edestä korkea, mutta selkälinja madaltuu voimakkaasti ja on lopun mittansa matala. Vatsaevät ovat viiksimäiset. Rintaevät ovat pitkät, siipimäiset, pituudeltaan noin puolet pään pituudesta.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkomarliinia tavataan Atlantin subtrooppisilla ja trooppisilla vesillä. Levinneisyysalue ulottuu lännessä Newfoundlandista Buenos Airesiin ja idässä Biskajanlahdelta Hyväntoivonniemelle. Lajia tavataan myös Välimeren länsiosissa. Valkomarliini liikkuu pienissä parvissa.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkomarliini on urheilukalastajien ihailema – ja pelkäämä – kala. Se voi syöttiin iskiessään tempaista vavan mennessään varomattoman kalastajan käsistä. Muuten valkomarliinia saadaan pääasiassa sivusaaliina pitkälläsiimalla kalastuksessa.

Valkomarliinin liha on hyvälaatuista, joustavaa ja helposti muotoutuvaa, ja sitä verrataan usein vasikanlihaan. Kalan arvokkain osa on selkärankaa myötäilevät pitkittäislihakset. Ne leikataan myyntiä varten suuriksi kolmiomaisiksi viipaleiksi tai lohkoiksi. Valkomarliinin lihaa myydään enimmäkseen joko tuoreena tai pakastettuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B.B., Di Natale, A., Fox, W., Graves, J., Juan Jorda, M., Pohlot, B., Restrepo, V. & Schratwieser, J.: Kajikia albida IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]