Valkokulmaviuhko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkokulmaviuhko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Viuhkot Rhipiduridae
Suku: Viuhkot Rhipidura
Laji: leucophrys
Kaksiosainen nimi

Rhipidura leucophrys
Latham, 1802

Valkokulmaviuhkon esiintymisalue
Valkokulmaviuhkon esiintymisalue
Alalajit
  • R. l. leucophrys
  • R. l. melaleuca
  • R. l. picata
Katso myös

  Valkokulmaviuhko Wikispeciesissä
  Valkokulmaviuhko Commonsissa

Valkokulmaviuhko (Rhipidura leucophrys) eli aikaisemmalta nimeltään valkokulmamonarkki[2] on yleinen australialainen varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 20 cm ja paino noin 20 g. Lajin höyhenpuku on muuten musta, paitsi kapea silmäkulmajuova, katkonainen viiksijuova ja alapuoli ovat valkoiset. Pyrstön pituus on 10–11 cm, sukupuolet ovat saman värisiä.

Valkokulmaviuhkot elävät lähes kaikkialla Australian mantereella sekä Papua-Uudessa-Guineassa, Salomonsaarilla, Bismarckinsaarilla ja Indonesian itäisimmillä saarilla. John Latham kuvaili lajin holotyypin Sydneystä Australiasta 1801.[3] Lajista tunnetaan kolme alalajia.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkokulmaviuhkot asuvat valoisissa metsissä ja aukeilla mailla sekä ihmisasutuksen seuralaisena, ja karttavat sulkeutuneita sademetsiä ja soistuneita metsiä.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji on yksiavioinen. Pesä rakennetaan tavallisesti puun vaakasuoran oksan oksanhaaraan. Se on kasvikuiduista punottu riippuva kori, joka on päällystetty hämähäkinseiteillä ja vuorattu karvoilla tai höyhenillä. Sama pesä saattaa olla käytössä useita vuosia, tai pari voi purkaa sen ja käyttää osia uuden pesän rakentamisessa. Naaras munii tavallisesti kolme munaa, joita molemmat puolisot hautovat yhteensä kaksi viikkoa. Kummatkin emot myös hoitavat ja ruokkivat poikasia, jotka jättävät pesän parin viikon ikäisinä. Pari pesii jopa neljästi vuoden aikana, jos olosuhteet ovat suotuisat.

Valkokulmaviuhkot ovat hyönteissyöjiä, jotka saalistavat sekä maassa liikkuvia että lentäviä hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia.

Valkokulmaviuhkon lentosiluetti
  1. BirdLife International: Rhipidura leucophrys IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.3.2014. (englanniksi)
  2. Maailman lintulajien suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 1.2.2018.
  3. IBC (englanniksi)