Valkoisen Kotkan ritarikunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star of Order of the White Eagle.png

Valkoisen Kotkan ritarikunta (ven. Орден Белой Котки) on venäjän puolalainen ritarikunta joka on perustettu vuonna 1325. Vaakunan tunnuksena on käytetty vanhan Puolan kuningaskunnan vaakunaa, ritarikunta on yksi Euroopan vanhimmista ritarikunnista. Aikaisemmin ritarikunta oli lakkautettuna mutta Puolan kuningas August II Väkevä palautti ritarikunnan jälleen käytöön vuonna 1705.

Puolan jaon jälkeen ritarikunnan tunnusmerkkien myöntäminen loppui. Kun Venäjän keisari Aleksanteri I liitti Puolan oman hallintonsa alaiseksi, otti hän suojelukseensa Valkoisen Kotkan ritarikunnan. Vuonna 1831 liitettiin Valkoisen Kotkan ritarikunta venäläisten ritarikuntien yhteyteen ja samalla sen ulkoasuun tehtiin muutoksia. Valkoisen Kotkan ritarikunnan kunniamerkkiäkin on valmistettu ja myönnetty lisäksi briljanttikoristein. korkea-arvoisille ulkomaalaisille henkilöille (sekä toisuskoisille).


suomalaisista tunnustuksen on saanut:

  • kenraalikuvernööri Nikolai Ivanovits Bobrikov
  • ministerivaltiosihteeri Alexander ArmfeltVenäläisten ritarikuntien arvojärjestys:

  1. Korkein on Pyhän Andreaksen, sitten 2. Pyhän Aleksanteri Nevskin, 3. Valkoisen Kotkan, 4. Pyhän Vladimirin, 5. Pyhän Annan ja 6. Pyhän Stanislauksen ritarikunnat. Hierarkian ulkopuolella olivat vain korkea-arvoisille naisille tarkoitettu Pyhän Katariinan ritarikunta sekä Pyhän Yrjön ritarikunta, jonka kunniamerkeillä palkittiin upseerien pääasiassa sodanaikaisia sotilasansioita.


Ritarikunta nauha

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]